Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Володимир

«Дружина натрапила на російських військових, коли йшла додому»

переглядів: 195

Я живу в місті Охтирка. У мене є дружина, донька, онучка й мама. Про початок війни я дізнався від родичів, які зателефонували мені о пів на шосту ранку. Через годину я забрав до себе маму. Їй 78 років. Вона жила у квартирі. Потім забрав тещу. Вона також мешкала окремо. Після цього ми з дружиною поїхали кожен на свою роботу. Згодом мені зателефонувала внучка і сказала, що їй дуже страшно. Мене та моїх колег відпустили з роботи. Я приїхав додому хвилин за десять до того, як почався обстріл. Дружина натрапила на російських військових, коли йшла додому. Один із них був мертвий, а інші ховалися під парканами. 

Ми живемо у приватному будинку. У нас завжди є консервація й овочі. Маємо свій колодязь. Поки була електрика, ми набрали води у пляшки й відра. У нас два погреби, з’єднані між собою. В одному були ми, а в інший я спустив інвентар, який міг би знадобитися нам у разі обвалу. 

Я боявся за свою родину. Третього березня я був у дворі й побачив, як через огород літак скинув дві бомби. Потім він скинув чотири снаряди на нафтобазу, розташовану неподалік від нашого будинку. Я навіть не встиг сховатися. Уламки скла з нафтобази прилетіли у наш двір. 

Наступного дня я відвіз маму в її квартиру. Там ще були світло й вода, а у нашому районі уже зникли. Доньку через знайомих відправив у село. Онучку відвіз у Котельву ще за кілька днів до удару по нафтобазі, а через два дні після цього випадку ми з дружиною приїхали до неї. Потім дружина з донькою і онучкою поїхала на захід України, а звідти – у Польщу. Я залишився сам. Ночував у знайомих, а вдень приїжджав додому. Собаку відв’язав. Восьмого березня у мене не було змоги поїхати додому. Мені зателефонувала сусідка і сказала, що у нас все побито. Наступного дня я поїхав, щоб затягнути плівкою вікна і двері. 

З 24 лютого мене перевели на дистанційну роботу. Потім запропонували піти у відпустку. Після відпустки я знову працював дистанційно, а зараз вже ходжу на роботу у звичному режимі.  

Дуже хочу, щоб донька й онучка повернулися додому. Вони досі у Польщі. Ми часто спілкуємося. Онука закінчує школу дистанційно. Донька – у пошуках роботи. Інколи є підробіток, а постійного заробітку немає. Онука приїжджала на канікули. Коли зайшла у свою кімнату, розплакалася. 

Думаю, що війна скоро закінчиться. Це моя головна мрія. А я вірю, що мрії матеріалізуються.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Охтирка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари робота літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими Біженці
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій