Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Елла Вікторівна Разувайко

"Довелося у самій піжамі втікати з Маріуполя. Там було пекло"

переглядів: 189

Наше життя кардинально змінилося від початку війни. Ми змінили місце проживання, втратили все. Слава Богу, Господь залишив нас живими. 

Життя до війни було хорошим, стабільним. У мене була квартира, у якій я щойно зробила ремонт. 24 лютого нормальне життя закінчилось. Довелося у халаті й піжамі тікати з Маріуполя з дітьми, тому що там було пекло. 

Ми виїхали з міста 16 березня на свій страх і ризик, без жодних коридорів. Добре, що у нас вцілів транспорт, на якому ми змогли звідти виїхати. Зараз життя дуже змінилось, тому що ми не у своєму місті, не у себе в оселі, а де доведеться. 

У перший день війни мені зателефонувала подруга і повідомила страшну новину. Я не повірила, тому що Маріуполь уже переживав щось подібне у 2014 році, але потім почула страшні звуки.

Обстріли були ще далеко, на Лівому березі, а я жила в Приморському районі. А потім вибухи почастішали, стали дуже сильні. 

Ми переходили з одного будинку в інший: то до сусідів, то до друзів, потім виїхали у приватний сектор. 2 березня у нас відключили інтернет, світло і воду, 6 березня - газ. Ми ходили шукали воду, де доведеться, зливали з труб. Коли переїхали у приватний сектор, готували їжу на вогнищі. 

16 березня рано-вранці ми виїхали. Уже стояли блокпости, ми виїхали через Бердянськ на Запоріжжя. Ми проминули 19 російських блокпостів. В цілому дорога до Запоріжжя зайняла близько 12 годин.

Нам дали прихисток, робота є по можливості. З дитячими садками складно. Свого житла у нас немає, нічого не залишилось. 

Дитина дуже важко зреагувала. Якщо чує літаки, починає ховатися, каже, що каміння з неба летить. Тому що в Маріуполі коли літали літаки, а ми були на вулиці і готували їсти, ми одразу забігали в дім. Він це запам'ятав, йому тоді чотири роки було. Родина наша згуртувалась, звичайно всі стали нервовими, але ми намагаємось жити в мирі. 

Хотілося б, щоб війна закінчилась пошвидше, тому що дуже шкода Україну, мирних людей, хотілося б, щоб цей жах минув.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій