Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Щербина Г. Л.

«Дорогу до блокпостів прострілювали росіяни»

переглядів: 34

Я з Миколаєва. Чоловік – військовослужбовець. Його мобілізували 24 лютого. Потрапив у полон у Маріуполі. Ми досі чекаємо на його звільнення. 

Прокинулися від вибухів у місті. По аеропорту було завдано удару. Потім ми зібрали речі. Чоловік поїхав до військкомату, а я - до батьків у село. Потім була окупація, а чоловік потрапив у полон. Наразі є підтвердження від Червоного Хреста, і фотографію його російський канал показував. А так – ні дзвінка, ні листа від нього. 

Його бачив один хлопець, який повернувся. Він сказав, що все нормально, що чоловік переживає, як ми там, бо коли він потрапив у полон, то знав, що ми в окупації. А що з чоловіком зараз – мені невідомо.

Зв'язок пропадав то в нього, то в нас. Ми ходили й ловили мережу, щоб зв'язатися. Або його побратими виходили на зв'язок і передавали, що все нормально. А потім вони в полон потрапили.

Я з дитиною живу у батьків у колишньому Снігурівському районі. Ми сюди приїхали 25 лютого, а з 19 березня Снігурівку окупували. Через місяць ми виїхали до Миколаєва, і якраз дізналися, що чоловік потрапив у полон.

Наше село розташоване так, що ми могли виїхати через блокпости ЗСУ. Але дорога до цих блокпостів прострілювалася росіянами. 

Ми виїжджали рано-вранці. Був туман і погана видимість. Нам пощастило, ми швидко проскочили. А так – світла не було майже рік. Хліба не було. Волонтери боялися сюди їхати. 

Сестра з чоловіком і дітьми виїхали десь через тиждень після нас, і чоловік сестри зміг довезти людям якісь харчі, медикаменти. Мало хто залишався в нашому селі під час окупації. Чоловік двадцять, певно. А з сусідніх сіл – Євгенівки, Павлівки, Василівки – росіяни вели обстріли нашого села, хоча Збройних сил України в нас не було. Хлопці сюди навіть не підходили. 

Батьки теж виїжджали. Сестра з чоловіком пізно поїхали. Брат залишився, дивився за хатами. Тут лише декілька сімей зоставалися з дітьми і старі люди, які не захотіли їхати. Але зараз уже майже всі повертаються в село. 

Поступово відновлюється все. Людям із шифером допомагають, із дошками, рейками. Або ж власним коштом відновлюють. У хаті в нас розбили вікно, то ми самі купляли й ставили. Шифер трохи побило, то можна було відновити. У деяких людей прямо по хаті був приліт. По сараях були прильоти. Господарство в селі постраждало, і ангари вигоріли після влучань. Садка немає. Усе потрібно відбудовувати.

Наша родичка живе в сусідньому селі. У неї двоє синів військові. Говорила, що в росіян питали, чого вони обстрілюють їхнє село, адже тут нема українських військових. А ті відповідали, що там «нацики». Про мирне населення таке казати й обстрілювати його! Деякі люди, коли виїжджали в сусіднє село, щоб купити продуктів, нашим хлопцям передавали, звідки й куди ведуть обстріли росіяни. І після цього нам заборонили туди їздити. 

Війна закінчиться, коли росіяни підуть із нашої землі. Мрію, як чоловік повернеться, усе налагодиться, і ми будемо жити мирно – без росіян.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Миколаїв 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни розлука з близькими окупація полон
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій