Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марина Лугіна

«Дорогою ми оминали могили, трупи, машини із залишками розірваних тіл»

переглядів: 306

Ми з сином вперше стали переселенцями в 2014 році. Тоді ми поїхали з Донецька. Три роки жили в орендованих квартирах у Києві, а потім переїхали до Маріуполя, щоб бути ближче до родичів і менше витрачати на житло. Я виховую сина одна, мені весь час допомагають батьки.

У 2020 році ми купили квартиру в Маріуполі, зробили ремонт і почали нове життя. А в лютому опинилися в новому колі пекла.

Одразу не евакуювались, бо не думали, що почнеться такий жах. Ще й мій друг-військовий запевнив, що Маріуполь не здадуть. Від початку війни ми із сином пробули в місті 33 дні. В основному, жили у бомбосховищі. Виїхали після того, як до нашої квартири прийшли «зелені чоловічки» з «перевіркою».

27 березня ми вийшли на Володарське шосе і поїхали в бік Бердянська, а потім вийшли на Луначарське кільце. В найближчому селі ми чотири дні чекали на автобуси Червоного хреста, і аж п’ятого квітня, нарешті, дісталися до Києва і зустрілися з родичами.

Дорогою ми бачили різні жахіття: трупи, могили посеред міста, розірвані автівки із залишками тіл… Добре, що з часом ці картини у пам’яті ніби замилюються, стають не такими яскравими. Моя одинадцятирічна дитина відчуває себе доволі спокійно, але реагує на будь-який незрозумілий звук, і з тривогою питає, що це. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло неповні сім'ї діти внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя обстріли Донецька розлука з близькими 2022 Біженці окупація Анкета 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій