Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ганна Миколаївна Бугачук

"Донька ховала у бюстгальтері поліцейський жетон сина"

переглядів: 108

Я з Маріуполя. Працювала на заводі Азовсталь. Проживала на мікрорайоні "Східному". Зранку 24 лютого я зі своїм колегою йшли на роботу десь о 5:20. І над нами пролетів зі свистом снаряд. Ми пішли на роботу. А тоді вже так почало гупати. Ми думали, що це гупає на заводі - там таке було. І десь о 13 годині нас відпустили додому, але додому я не доїхала. Водій тролейбуса сказав, що по нашому району працюють "Гради" і він туди не поїде. Я доїхала до середини дороги, там жила моя молодша донька. Я проживала зі старшою донькою, зятем і онуком. Більше я свого будинку не бачила. 

Ми всі зібралися у молодшої доньки. Нас було сім осіб: їх троє, і нас четверо. Тоді почала працювати російська авіація, і ми переїхали у Приморський район міста до рідного брата мого старшого зятя. У нас уже не було ні зв'язку, ні води, ні газу. Я чомусь думала, що там буде краще. Але через кілька днів там стало ще гірше. У дім, де ми перебували, прилетів снаряд, і нас завалило. Обвалилася стіна. Я отримала поранення. 

У нас була машина, там було всього 10 літрів бензину - їхати нам не було як. Ми виїхали до друзів неподалік від Мангуша. Сіли в машину всімох, ще - два собаки і два коти. Машина була вся прострілена уламками: не було ніде скла, але вона була на ходу. 

Я була поранена, і у моєї молодшої доньки була травма обличчя. Мій старший зять поставив діагноз, що у мене зламані ребра і струс мозку. Було поранення склом, я втрачала свідомість. Нам потрібно було доїхати до Мангуша у лікарню.

По дорозі нас зупинив блокпост: він був не "днрівський", а російський. Вони були не агресивні, але чоловіків вивели з машини. Було дуже страшно, тому що наш онук працював у поліції, і дві доньки теж мали роботу у системі МВС.

У онука була харківська реєстрація: він закінчив університет внутрішніх справ і щойно почав працювати слідчим у Маріуполі. Окупанти почали ставити запитання про те, де навчався. Але нас відпустили.

Через деякий час нас зупинив інший блокпост. Ті побачили, що у нас є поранені. Сказали, щоб ми їхали до Мангуша, там є ліки. Там у лікарні у мене витягували скло з голови, звідти на швидкій повезли в Донецьк, у лікарню імені Калініна. Там мені прооперували легені, бо від удару був розрив і кровотеча. У мене також було пошкоджене око, я погано бачила. У лікарні я пробула два місяці. Мої діти залишалися у Мангуші. 

Весь цей час мені траплялися добрі люди. Приїхала одна дівчина до мене в лікарню, привезла мені медикаменти. Сказала, що діти до мене приїхати не можуть і запитують, що їм далі робити. Я сказала, щоб виїжджали. Вже почалася фільтрація - залишатися далі було небезпечно. Вони заплатили гроші, їх довезли до Бердянська, а потім з волонтерами доїхали до Запоріжжя.

Дорога була складною: було дуже багато блокпостів, на кожному перевіряли документи, кожен листочок. Донька сховала у бюстгальтері поліцейський жетон сина. Дівчат не дуже перевіряли, а хлопців роздягали. Але вони доїхали, дякувати Богу. Вони приїхали до Пологів, був уже вечір і їх далі не пустили. Там їх нагодували, далі вони доїхали до Оріхова і на наступному посту наші військові їм сказали: "Добрий вечір!" Вони ледь не розплакались. У них була собачка, яка на кожному російському блокпосту дуже гавкала на окупантів, а на нашому навіть не писнула. Із Запоріжжя вон поїхали до родичів у Кривий Ріг. Зараз по роботі старша донька перебуває у Дніпрі, онук - у Броварах, а я після лікарні через Литву і Польщу приїхала в Україну. 

Зараз я перебуваю у Кривому Розі. Тут я зробила вже другу операцію на оці по заміні кристалика, у мене був розрив сітківки ока. Старша донька і досі працює у Дніпрі, молодша - у Кривому Розі дистанційно. Мої зяті працювали на Азовсталі, зараз старший працює на Інтерпайпі, а молодший - на фірмі. 

У Маріуполі у нас було три квартири на всю родину - їх тепер немає. Вони знесені. Повертатися нікуди, але після нашої Перемоги ми плануємо все одно повернутися додому.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій