Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Михайло

«Добиралися майже дві доби: я ні на мить не стулив очей»

переглядів: 134

Мені сорок років. У мене є дружина й дитина. Ми жили в Маріуполі. Виїхали в перший день війни.

24 лютого, близько п’ятої години ранку, мені зателефонував товариш і сказав, що почалася війна. В цей час уже тремтіли вікна від вибухів. Я схопив паспорт і документи на своє підприємство та автомобіль, і ми з дружиною та дитиною відразу виїхали. До Ужгорода добиралися майже дві доби. Я ні на мить не зімкнув очей. Були величезні пробки на дорогах. Літали військові літаки. З настанням темряви ми зусібіч бачили спалахи. 

Через півгодини після нашого від’їзду біля під’їзду будинку, в якому ми орендували квартиру, розірвався снаряд. Все наше майно згоріло. Про це ми дізналися від сусідів. А моє підприємство пограбували окупанти. Там було обладнання більш ніж на мільйон гривень. 

27 лютого я мав заактувати дуже велику суму, яку моє підприємство вклало в розвиток Маріуполя. Через війну не зміг цього зробити, і тепер не знаю, як повернути свої кошти. Взагалі не розумію: намагатися відновлювати бізнес чи закривати його. Зв’язок зі співробітниками втрачено. Мені відомо лише про долю однієї жінки, яка в мене працювала. У неї семеро дітей. Її примусово вивезли в росію. Після того, як це сталося, я більше не міг до неї додзвонитися. 

Я впевнений, що повернуся в Маріуполь після його звільнення, але не знаю, як жити поряд з людьми, які стали колаборантами.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій