Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юлія Сергіївна

«До будинку бабусі з дідусем прилетів снаряд і вбив сусідку»

переглядів: 137

За волею долі Юлія з чоловіком виїхали з Попасної за добу до початку війни й більше туди не повернулись. А тепер їм повертатися вже нікуди

До війни ми мешкали в Попасній. Війна до нас прийшла у 2014 році. У нас прифронтове місто, поруч – окупований Первомайськ. 

Ми з Попасної виїхали 23 лютого зовсім випадково - у справах. Їхали до друзів у Кривий Ріг і більше не повернулись додому.

Ми приїхали в гості, й нас залишили на ніч. Ще коли їхали туди, нам вже говорили, що біля кордонів вже щось відбувається. Зранку 24-го прокинулись у Кривому Розі від вибухів. Потім нам почали телефонувати друзі з усієї України, і так ми зрозуміли, що війна. 

Ми вперше почули сирени у Кривому Розі. До цього вісім років у Попасній їх не було. Це таке моторошне відчуття - прямо до мурашок.

Ми дуже переживали за своїх близьких, які залишились вдома, а нас не було поруч, щоб чимось їм допомогти. Ми розуміли, що їхати туди вже небезпечно, а рідні не хотіли виїжджати.

Шістнадцятого березня я зателефонувала дідусю в Попасну - у нього було все гаразд. А коли я набрала його через дві години, мені відповіли, що до них прилетів снаряд: бабусю завалило, сусідку вбило. Тоді вони вирішили виїхати з Попасної.

Ми кожен день почуваємося у якомусь підвішеному стані. Важко усвідомлювати, що не можеш повернутись додому, бо немає дома.  Приємно відчувати підтримку людей в Кривому Розі. Ми зараз проживаємо з друзями всі разом в одній квартирі.

В нас із чоловіком у Попасній була своя крамничка побутової хімії: ми її відкрили рік назад, хотіли приносити щось корисне у своє місто. Зараз підробляємо неофіційно.

Україна переможе, я в цьому не сумніваюсь, нам дуже цього хочеться.

Хочеться мирного неба, і щоб було куди повернутися, а то наразі нам повертатись нікуди. Хочеться, щоб всі залишились цілі, здорові, щоб ніхто не постраждав. Просто жити великою дружньою сім’єю.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Попасна 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни розлука з близькими 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій