Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анжела Анатоліївна Решетняк

«ДНРівці» стріляють по Донецьку, а потім звинувачують Україну»

переглядів: 73

Ми двічі переселенці. До війни жили у Донецьку. У 2014 році переїхали у Маріуполь. Але прожили там чотири місяці, а потім поїхали у місто Курахове - вирішили бути ближче до дому. Всі ці вісім років ми жили там. З Курахово четвертого квітня 2022 року ми переїхали у Жовті Води. 

До війни я була приватним підприємцем – перевізником. У мене були свої автобуси, маршрутки. Жили ми добре.

У 2014 році 19 травня моя подруга, яка працювала у податковій інспекції, мені розповіла, що місцеві озброєні наркомани і алкоголіки захопили податкову, стерли всі програми у комп'ютерах, вкрали у працівників все, що можна. Моя подруга ледве встигла забрати звідти свій домашній комп'ютер. Через день вони почали громити міліцію і банки. Їздили на мотоциклах із прапорами, кричали: «росія, росія». Були всі нетверезі. Я була в шоці. Потім стрілялина підходила все ближче. Ми сиділи по підвалах.

Дачу нам розбили у 2016 році, а квартиру у Донецьку – 30 березня 2022. Прилетів снаряд з терикону, з боку «ДНР».

Вони спочатку стріляють по Донецьку, а потім кажуть, що це Україна. Це ще з 2014 всі знають. Автобуси мої вивезти мені ніхто не дав. Вони були під жовтими номерами - це номери маршрутного таксі.

Коли розпочалася повномасштабна війна, було дуже гучно. Ми думали, що рашисти почнуть наступати з боку Мар'їнки, але вони пішли в інший бік – на Маріуполь. Більшість переселенців з Донецька поїхали саме в Маріуполь. 

Обидва рази: що в Жовтих Водах, що в Кураховому, нас зустріли добре. Була хороша гуманітарна допомога, люди підтримували. У Кураховому я доглядала сім років за паралізованим дідусем. Жила безкоштовно, але здоров'я підірвала. У Жовтих Водах мене все влаштовує.

Коли у Києві почався Майдан і змінилася влада, я ніколи б не подумала, що це може зачепити Донецьк. Треба було одразу Донецьк звільнити - вся Україна б не постраждала, всі були б живі-здорові. Це моя думка.

У мене передчуття, що війна ще роки три точно буде. Дай Бог здоров'я всім нашим військовим. Звичайно хочу, щоб Донецьк повернувся в Україну.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій