Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Юзвенко

"Днрівці" вигнали нас із підвалу, і нам довелося йти у невідомість, холод і голод"

переглядів: 93

Ми не вірили, що буде таке неподобство. Наш дім був дуже дружній. Керуючий будинком обладнав підвал, щоб ми могли там розміститися. У тому підвалі ми просиділи майже місяць, починаючи з кінця лютого. І якби нас не вигнали звідти "днрівці", ми б, може, там до кінця війни просиділи. Підвал був дуже міцний.

З продуктами і з усім іншим у підвалі нестачі не було. Всі ділилися всім, чим мали. Пережили весь цей жах. Але потім, коли вийшли з підвалу, нам довелося йти у невідомість. Ми залишились ні з чим. Бігали під кулями. Те, що ми пережили, неможливо передати. Це був холод і голод. Так настраждались! Будинок трусився - нам здавалося, що це вже кінець. Але завдяки міцному фундаменту ми залишилися живі. 

Шокували трупи, які лежали скрізь. Бачили відірвані ноги й руки. Людей ховали біля будинків, як квіти на клумбі. Де місце було, там і закопували. Страх у мене був перед очима, і більше нічого. Ми дивом залишилися живі. Були моменти, коли люди йшли, а їм у спини стріляли. 

Нас із сином прихистили знайомі. Сина на кожному повороті роздягали, перевіряли. Я вирішила шукати вихід. Везли всі у бік росії, але нам пощастило - ми знайшли гарного чоловіка, і він нас вивіз у Бердянськ. Там нам дали прихисток у дитячому таборі, годували. Знайшли перевізників-волонтерів, які нас доправили до Запоріжжя. Звідти уже - у Дніпро. Тут ми і залишились. 

Це страшно згадувати. Я із психологом спілкувалася, намагаюся себе опанувати. Іноді відчуваю себе ніби у прірві і не розумію як з неї вибратись. У мене нічого не залишилося. У 63 роки я залишилася ні з чим. Додому хочеться, а будинку вже немає. Намагаємося виживати. Дякую вам за допомогу. У нас є хаб ЯМаріуполь, де нас дуже підтримують. 

Хотілося б, щоб війна вже скінчилась. Я вірю, що вона закінчиться у нашу користь. Наші хлопці відстоять нашу Україну. Я дуже чекаю миру, щоб не було війни.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій