Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віра Канюс

"Для мене мир сьогодні – це наша перемога над жорстоким ворогом"

переглядів: 58

Канюс Віра 17.12.2008 р. н.

учениця 9 класу Слобідської гімназії Тарутинської селищної ради Болградського району Одеської області

Вчитель української мови та літератури – Мойсеєва Юлія Петрівна

Есе "Моя Україна майбутнього"

«Нам не треба війни, не треба -

Ми за спокій і мир на землі,

Щоб не коршаки в чистому небі,

А космічні пливли кораблі»

(Микола Уманець «Нам не треба війни, не треба…»)

     Мир! Яке маленьке слово, а яке вагоме. Для мене це слово має багато значень. Мир – це ласкаве сонечко, яке зігріває рідну землю і дає життя всьому живому. Мир - це щаслива усмішка дитини, а не плач за родиною, яка загинула на війні, мамина ласкава усмішка, яка з любов’ю пестить і ніжить своє дитя, а не шукає притулку в бомбосховищі від вибухів ракет, бомб, дронів. Це дорогі дідусі і бабусі, котрі не встигли врятуватися з-під уламків зруйнованих будинків.

   Мир - це яскраве, безтурботне дитинство й юність, сповнена великих планів і мрій, а не військова форма, фронт, війна з ворогом, який змітає все на своєму шляху, безжально і жорстоко вбиває малих і старих, руйнує міста і села.

  Мир – це, нарешті, наш народ, який на протязі багатьох століть боровся з ворогами за свою волю і свободу та виходили переможцями із смертельних та жорстоких сутичків. І все-таки моя країна, як птах Фенікс, вставала на ноги і відбудовувала нові міста і села, на полях вирощували багаті врожаї, вечорами лунали ніжні та веселі пісні гарних українок.

  Для мене мир сьогодні – це наша перемога над жорстоким ворогом, це - наші брати, батьки, які живими повертаються додому із найстрашнішої війни, це сльози матерів від зустрічі з синами, братами, чоловіками.

   Мир - це моя Україна, яка знову стане квітучим гарним краєм, «тихим раєм», про який мріяв Тарас Григорович Шевченко.

    То яким же я його бачу – це омріяне майбутнє? Хочу перенестися в майбутнє. Яким воно буде для мене, для нашої країни? Безперечно, я хочу бачити свою Батьківщину розвиненою державою, якою керують мудрі й небайдужі люди. Діти, які сьогодні навчаються разом зі мною, через декілька років, сподіваюсь, стануть хорошими спеціалістами у різних галузях. Кожен з нас у майбутньому матиме досить можливостей для самореалізації, для втілення своїх творчих задумів. Люди отримуватимуть гідну платню за свою роботу і зможуть займатися улюбленою справою. Молодь , отримавши професію, зможе знайти себе на батьківщині, а не їхати за кордон у пошуках кращого життя.

   Я вірю в те, що відкриються нові фабрики, заводи. Дитячих будинків і будинків для безпритульних старих не стане, оскільки нікому не спадатиме на думку кидати своїх дітей напризволяще і полишати стареньких батьків, які дали нам життя й виховання.

  Чистими будуть наші моря, річки й озера.  Люди любитимуть одне одного і при зустрічі приязно всміхатимуться. Всі будуть жити щасливо, прагнути добра.

  Вірю в те, що українська мова – найчарівніший цвіт України ніколи не зів’яне, а вічно житиме, розвиватиметься. Всі жителі нашої країни зрозуміють, що не можна жити в Україні, не милуючись рідною мовою, не знаючи і не вивчаючи її.

    Розквітатиме наша культура, збагачуватиметься зв’язками з іншими культурами, міцнітиме. Нас знатимуть у всьому світі, поважатимуть за нашу працелюбність, за наш розум, за те прекрасне життя, яке ми зможемо, відбудувати в нашій країні. Слово «українець» звучатиме гордо й почесно.

     Я впевнена, що майбутнє України в наших руках. І ми обов’язково подбаємо про те, щоб українські плодючі землі давали гарний урожай, а хлібороби були забезпечені найсучаснішою технікою. Ми докладемо всіх зусиль, щоб наша освіта була найякіснішою у світі, а наука робила впевнені кроки вперед. Потурбуємося про збереження звичаїв і традицій пращурів, а найстаріших представників нашого прекрасного роду оточимо увагою, подаруємо їм свою любов.

    Ми обов’язково зміцнимо нашу державу і відродимо її авторитет у світі. Я вважаю, що мою країну чекає світле майбутнє. Сподіваюсь, що одного чудового дня зусиллями українського народу Україну визнають як гідну європейські державу.

    Вірю, що наше покоління стане інтелігентним, розумним, здоровим фізично і духовно народом, працювати будуть у Батьківщині і задля неї. Щезнуть з ужитку поняття «прожитковий мінімум», «безробіття», «безпритульність». Вірю в те, що Україна асоціюватиметься з такими словами, як «могутність», «єдність».

    Як я, учениця 9 класу, зможу допомогти рідній Україні знову стати на ноги, побудувати щасливе життя для майбутніх поколінь, щоб воно було яскравим, веселим і сповненим цікавих і незвичайних подій?

    Я закінчу 9 клас, складу іспити і вступлю до мого омріяного педагогічному коледжу. Нарешті, оволодію професією, про яку мріяла змалку. Далі – робота, пошуки, відкриття, зацікавлені очі дітей на уроках, на яких буду дітям давати міцні знання, щоб у майбутньому вони стали справжніми патріотами Батьківщини.

  Я поставила собі за мету стати порядною та освіченою людиною. На мою думку, прагнення до знань – запорука розквіту нашої держави, бо без знань, досвіду, ми не зможемо будувати цивілізовану незалежну Україну.

    Я буду сприяти розвитку її економіки та підтримувати соціальні ініціативи. Я буду намагатися зробити все можливе, щоб Україна була кращою для мого народу.

    Моя Україна майбутнього — це місце, де гармонія, різноманіття та розвиток йдуть вперед разом. Ми об'єднані нашою спільною метою побудови кращого майбутнього, і я вірю, що разом ми здатні досягти великих досягнень.

    Україна — це моя країна, і я пишаюся тим, що я українка. Незламність духу та сила української нації завжди були нашою силою. Ми маємо величезний потенціал для змін і покращень, і ми готові працювати над ними. Наша Україна майбутнього буде місцем, де ми зробимо наші мрії реальністю і подаруємо майбутнім поколінням краще життя.

      Моя Україна майбутнього — це місце, де ми ростемо, долаємо труднощі разом.

Я вірю, що наше життя усіх українців, буде схоже на легкий, світлий вірш, а його рядки освячені великою любов’ю до рідного краю:

Я бачу квітучу, щасливу країну

Де кожна людина працює, творить,

Де можна навчатися, кохати, радіти.

Де кожна хвилина – то святості мить.

   А для здійснення мрій про славетне та щасливе майбутнє треба багато й наполегливо працювати. Адже ми і є український народ, і тільки від нас залежить, яким стане наше майбутнє.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Одеська область 2023 Текст Історії мирних діти Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій