Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Аліна Лось

"Для мене мир - це заповітна мрія, щоб здійснити її потрібно подолати величезний шлях"

переглядів: 168

Лось Аліна , 16 років, учениця 11-Б класу Чернігівського обласного наукового ліцею, м. Чернігів

Вчителька, що надихнула на написання - Сердюк Галина Анатоліївна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

Війна застала всіх зненацька... в ніч на 24 лютого, я дороблювала свою наукову роботу, це був мій перший досвід я так прагнула досягнути ідеалу. Не можу описати, яке тільки хвилювання в мене було, коли я набирала слова на комп’ютері. Я живу з друзями в гуртожитку при ліцеї, тоді всі ми були так далеко від дому. Ми рідко коли сумували за нашим гніздом, бо вже самі стали родиною. До нас в кімнату заходить дівчинка, яка каже про можливий наступ Росії. Я ніколи в це не вірила, тим паче я думала, що це просто фейкова інформація. Нас просто хочуть налякати або посіяти паніку, як з коронавірусом, я так завжди відповідала на подібні питання. Але в той момент я заплакала. Я не знаю чому? Сльози просто текли по моїх щоках, я намагалася себе заспокоїти, але чомусь не могла це зробити? Я дуже хвилювалася за свою сім’ю, вони живуть далеко від Чернігова, ближче до кордону, тому серце при цій згадці, заходило в п’ятки. Коли мені запропонували подзвонити батькам, я цього не зробила, бо думала, що вже сама почала себе накручувати.

Потім я ще довго працювала, завершила свою роботу і лягла спати. Але сон був коротким. Через дві години ти прокидаєшся від слів «Вставай, почалась війна» . Коли ти збираєш речі, одягаєш на себе перший ліпший одяг, тобі абсолютно начхати вже на ту, наукову роботу. Ти біжиш в укриття з однією фразою в голові «А що буде далі?»… Далі, години в підвалі, далі швидкий маршрут додому, і я в своєму селі.... Так, тут не стріляють, але танки йдуть щодня. Майже ніхто з моєї родини не міг спати через постійні звуки танків. Ніхто не міг заснути, крім мене. Я спала... Тепер я вже не так хвилювалася, адже я була вдома, з рідними. Тепер мною керувала думка не те, що «це не можливо», а те, що «все буде добре і за нами перемога». Цю віру так і ніхто не зміг зламати. Мене навіть почали називати егоїстом, адже я надто спокійно відносилася до всього. Їхніми почуттями керували емоції, а моїми - віра.

Цей день перевернув світогляд кожного українця. Тепер у нашій родині, не дивляться російське кіно, ну слухають російських пісень, а головне - усвідомлюють себе українцями, патріотами та відчайдушними людьми.

24 лютого ми зрозуміли, як важливо цінувати те, що маєш, і як необхідно берегти рідних, заради яких, ти будеш посміхатися.

Щодо мене, то я дуже змінилася. Я остаточно зрозуміла, що для мене не існує такої країни, як росія. Російська нація стала символом боягузтва, рабства та сліпої віри. Спочатку, я виправдовувала цей народ, нібито не всі там погані. Потім, я його ненавиділа. Зараз мені просто шкода цих людей, які перетворилися на сліпих баранців. Завдяки війні, так, це звучить трохи абсурдно, але ми - українці навчилися бути патріотами. Лише тепер…

Недостатньо просто сказати «Я – патріот», потрібно це довести вчинками. Наші воїни захищають нас в тилу, а ми – захищаємо їх нашими молитвами, які йдуть від серця.

Вперше за своє життя, я зайнялася благодійністю, яка ще більше підсилила мою віру.

З перших днів війни я зрозуміла наскільки Україна сильна держава. Ця сила проявляється через її волелюбний народ. Його не зупиниш ні танком, ні пулею, навіть ракетою. Такої самопожертви, як у наших українців немає ніхто. Наші воїни йдучи на вірну смерть, не втрачають своєї віри в перемогу. Такого об’єднання давно ніхто не бачив. Тепер не має твого й мого, є тільки наше.

Для мене мир - це заповітна мрія, що здійснити її потрібно подолати величезний шлях. Мир – це безодня, у якій я розчиняюсь і, яку ціную. Віримо у нашу перемогу, беремося за наше щастя, за наш мир та спокій.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Чернігів 2022 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення освіта діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій