Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Майя Миколаївна Пабяк

"Дивишся у вікно, як горять сусідні будинки, і трясешся"

переглядів: 142

Життя до війни було чудовим. У мене родина: я, чоловік і п'ятирічна дитина. У нас у центрі Маріуполя була трикімнатна квартира, робота. Було все добре. На той момент у нас бабусі були, тепер їх немає. Вони померли від холоду і від відсутності ліків. Одна – від пневмонії, а прабабусі потрібен був кисень, якого не було. Квартири нашої теж більше немає, та й дім уже знесли. Поряд у сусідньому під'їзді ми купили квартиру мамі, щоб вона була до нас поближче, але вона навіть не встигла переїхати. Машина у нас була - її теж немає. Зараз ми живемо в Кривому Розі, добрі люди нам дали притулок.

Ми побачили по телевізору, що почалася повномасштабна війна. Були в шоці, звісно, але не очікували, що так усе буде. Ми б тоді виїхали, у перші дні ще випускали з міста і можна було виїхати. А потім стало зрозуміло, що з міста нікого не випустять - розстрілювали машини. З нашого двора виїжджало кілька сімей, але вони повернулись протягом пів години з обстріляними машинами.   

Виявилось, що психологічно дуже важко жити в інформаційному вакуумі. Коли ти не можеш нікому зателефонувати, не знаєш, як твої рідні.

Сидиш, дивишся у вікно, як горять сусідні будинки і трясешся - чи то від холоду, чи то від шоку. Це було жахливо: дивитися, як горять будинки, ніхто нічим не допоможе. Ні швидких, ні поліції - нікого немає. Скільки було випадків, коли чоловіки йшли по воду і не всі поверталися, тому що потрапляли під обстріл. 

Ми виїжджали, коли у нас у квартирі було 4 градуси тепла і дитина з температурою 40. І це нам пощастило, що знайомі нас забрали з собою. Вони їхали до батьків у село Берестове, це якраз посередині між Маріуполем і Бердянськом. 

Ми один день побули у них, а потім нам виділили дім, де вже кілька років ніхто не жив. Ми кілька тижнів прожили у цьому будинку. Ми були без машини, було складно переміщатися. 

Звідти ходив автобус до Бердянська, далі ми не знали, що робити. І за збігом обставин, ми сиділи на узбіччі, їхав чоловік машиною і запитав: "А вам не потрібно у Запоріжжя?" І взяв нас з собою. Величезне йому дякую. І ми потрапили на свободу! 

Тяжко, що моя мама залишилась у Маріуполі. Ми не могли до неї добратись. Слава Богу, вона жива. І чоловіка мама там. Добратися ми до них не можемо. Дуже складно. Чекаємо, коли звільнять Маріуполь. Виявилось, що жити без родичів дуже важко.

Я підробляю. Це навіть більше не для грошей, а щоб відволікатись. Чоловік працює продавцем. Що далі буде, не знаю. Якщо Маріуполь звільнять, у нас там все одно житла немає. Будемо обирати нове місто. Кривий Ріг нам подобається. Якщо буде робота і можливість реабілітації малюка з психологом, то залишимось тут. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода здоров'я непродовольчі товари робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій