Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вікторія В'ячеславівна Горенко

«Декого з моїх знайомих заарештували й катували»

переглядів: 103

У мене є мама і шістнадцятирічний син. Ми мешкали в місті Токмак Запорізької області. У перші дні війни сиділи у підвалі, бо були сильні обстріли. Найбільше лякали бомбардування. Снаряди розривалися неподалік – стіни будинку тряслися. У нас не надто надійний підвал. Ми боялися опинитися під завалами. Потім лінія фронту трохи віддалилася, тому можна було сходити в магазин, приготувати їсти.

Два тижні не було світла й води. Ми жили у приватному будинку. У нас був колодязь. Мої співробітники приїздили до нас по воду. Продуктами ми запаслися в перші дні війни. Завдяки великому городу й саду мали свої овочі й фрукти.

Я очолювала метрологічний підрозділ у нашому місті, а головний офіс був у Запоріжжі. На початку квітня мені зателефонував генеральний директор і запропонував посаду в головному офісі. Це стало поштовхом до переїзду. Я дуже зраділа, бо було дуже важко жити в окупації. Декого з моїх знайомих заарештували й катували.

Ми виїхали на власному авто. Я була за кермом. Коли перетинали сіру зону, зусібіч вибухали снаряди, потім почався обстріл. На щастя, ми не постраждали. Згодом ми переїхали в Київ, бо в Запоріжжі також небезпечно.

Війна стала великим шоком, особливо для сина. У нього була затяжна депресія. У Токмаку він навчався у математичному класі, був найкращим учнем, а тепер йому складно все дається.

Йому нелегко зосередитися на навчанні. До того ж довелося змінити кілька навчальних закладів, відповідно треба звикати до нових учителів і колективу.

Сподіваюся, що нашу область скоро звільнять від окупантів. Проте розумію, що у Токмаку я не зможу працювати за спеціальністю, бо всі підприємства, що були в нашому районі, розбиті або пограбовані. А в Києві я знайшла цікаву роботу. Сподіваюся, що син вступить тут до вишу. Маємо надію закріпитися у столиці.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Токмак 2022 Текст Історії мирних жінки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода харчування дітей діти їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій