Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр Йосипович

«Цілими ранками летіли з неба гранати»

переглядів: 128

Олександр Йосипович з дружиною намагався виїхати з рідного Краматорську під час обстрілів, але не зміг. Міст вже вибухом знесло, тому родина повернулася назад. Жили під обстрілами. Дуже були раді, коли українські війська прийшли і звільнили їхнє рідне місто від бойовиків

Із самого початку я не вірив в цю війну. Навіть думка така не затримувалася. Я ж за радянських часів вчився в Росії і працював. В мене там товариші, там я служив в армії. Зовсім дико було усвідомити, що Росія піде війною. Коли «ополченці» зайшли до нас в Краматорськ, стало страшно. Злі такі, чоловіки та жінки. До того я ніколи не бачив їх.

Коли мені доводилось виходити на Краматорський майдан, були люди, які прямо плювали на нас, лаяли. Вони вживали слова, яких тут ніколи не говорили. Наприклад слово «порєбрік» - я й зараз не знаю, що то за слово.

Стрілянина

Я два рази бачив, як збивають безпілотники. Як цілими ранками летіли з неба гранати. Майже кожен ранок, десь о 5-6 годині, приїжджав автомобіль з військовими і починалася стрілянина.  Гадаю, то був якийсь гранатомет автоматичний. Чув, що пожежі були. Одного разу прямо по нашим хатам на дачах били автоматичні черги. Кажу сусідці: «У вас там, мабуть, шифер у дірках». З Горлівки в 2015 році стріляли по нас різними «доганами». На дачі впав боєзаряд і там пошкодив навкруги. З-за того, що так кожного ранку стріляли там, на дачах, я почав лякатися гучного звуку. Прямо доходило до того, що я інколи на жінку кричав: «Чого ти стукаєш!». Я і досі іноді лякаюсь звуків, але вже не так часто. 

Невдалий виїзд

Ми з жінкою спочатку хотіли втекти звідси. Бачили ж, що насувається щось незрозуміле. Спакували валізи свої і виїхали в сторону Донецька. Я ж думав, що Донецьк – велике місто, там ми знайдемо притулок. Але бандити нас випередили і там підірвали міст, який веде до Костянтинівки. Там ми і зупинилися. Зрозуміли, що в Донецьк їхати не можна. «Мабуть, треба повертатися додому», – сказав я дружині. Це було майже в один день: ми туди і назад проїхали. Більше виїхати не намагалися, все переживали тут.

Вантажі з літака

Найбільше запам’яталося, як скидали грузи на аеродром. Це було два рази. Я був якраз на дачі. І там вранці ясне сонце почало сходити, я почув двигун літака. Раніше тут не літали над нами, тому я і здогадався: мабуть, почалися бойові дії. Високо літак гуде, а ми чекаємо.  Він настільки високо літав, що я побачив тільки малесеньку точку, яка світилася від нього. Літак був один. Він плавно почав нахилятися. Потім почули якийсь звук, а після того побачили парашут. Спочатку я гадав: може, хтось з військових стрибнув, - але ні. Коли почав знижуватися, побачив в ньому щось велике,  якийсь вантаж великий. А на другий день повторилось те саме. Я тоді навіть зрадів, що це не люди, а лише вантаж. 

Економили, але вижили

За грошима приходилось їздити в Дружківку. Там був банкомат, і там я отримував пенсію. Якось перебились, десь зекономили. Наша сім’я, мої батьки, діди – були українці та поляки. Вони переживали не одну війну, тому завжди і запасались. Так і ми.

З водою були перебої. Іноді  з дачі доводилося привозити. Там у мене фільтрована вода, я її привозив додому. З електрострумом теж були перебої, але нечасто і не дуже довго. Я їздив на дачу на велосипеді, не кожного дня, проїжджав через блокпост. Військові мене бачили і я їх бачив, але не зупиняли та нічого не питали. Мабуть, я не виявляв їм ніякої підозри.  

Звільнення Краматорську

Найважливішим моментом для нас було звільнення Краматорську. Я їхав з дачі, дивлюсь: українські війська в колонах стоять. Одяг такий на них чорний був, закопчений. Вони відпочивали біля своїх БТРів. Я на радощах вітався з ними, махав руками. А ворог наш кудись подівся. Більше ніхто не стріляв.  

Про що зараз може мріяти пенсіонер? Щоб діти були в безпеці, щоб внуки виросли. Щоб в державі був порядок.  

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Краматорськ 2014 2015 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій