Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія Горжелян

«Чутно тільки страшні звуки літака.. завмираєш в очікуванні…вибух…один, другий...все тремтить...»

переглядів: 25

Горжелян Анастасія, учениця 10 класу Криворізького ліцею №35 "Імпульс" Криворізької міської ради

Вчитель, що надихнув на написання есе - Нікітіна Олена Валеріївна

Війна. Моя історія

Найтемніша ніч не вічна. Сонце обов'язково зійде, але коли? Я 16-річна дівчина з Маріуполя. З міста Героя, яке було в облозі три місяці. Здається я була «однією ногою» в пеклі.  24 лютого 2022р 6:50, звичний будильник до школи, я навіть не уявляла, як цей ранок змінить наше життя! В місті постійно чутно вибухи, які були спочатку лише на околицях. Але місто намагалося жити…

Для маріупольців це було не вперше після 2014 року. «Два-три дні та все закінчиться», - так думав кожний.

6 березня звук розбитого скла, це були перші міни, які прилетіли поруч з нашим балконом. Скло потрапило до їжі, бо балкон був нашим холодильником. Арсеній, мій молодший брат, тоді йому було 8 років, він злякався, заплакав та вмовляв маму скоріше звідси поїхати! В цей день я вперше побачила наслідки прильотів - в сусідній дев'ятиповерхівці не вистачало верхніх трьох поверхів.

Постійно було чутно звуки всілякої зброї, танки їздили у дворах житлових будинків, літаки скидували бомби вдень та вночі. Ніч…Мертва тиша…Чутно тільки страшні звуки літака.. завмираєш в очікуванні…вибух…один, другий...все тремтить...

7 березня 2022 відсутні всі блага цівілізації: тепло, світло, вода, газ, зв'язок. Звуки війни вже чутно по всьому місту, яке з усіх боків оточене. Нічого не працює: ні аптеки, ні магазини, ні швидка допомога, ні пожежники. Найважче було з відсутністю води та хліба. Чули багато історій від рідкісних перехожих (це і був наш тоді єдиний зв'язок) про те, як похід за водою був останнім в житті. Їжу готували на вулиці на багатті. Дровами були звичайні дерева біля будинку. Багато маріупольців загинули поруч зі своїм будинками готуючи їжу.

Так, я ледь не втратила дідуся: 20 березня стався найпотужніший вибух біля нашого будинку, після якого наш під'їзд залишився без дверей, а нашу квартиру вже було не впізнати від вибухової хвилі. Дідуся контузило, він досі погано чує на ліве вухо.

11 березня, запис з мого щоденика: "Сьогодні я вже одягла рукавички, в квартирі +3, з рота пускаємо пар". Скло у всіх вікнах вже було відсутнє, замість скла-килим, якісь підручні дошки на вікнах, через що в кімнатах постійно темно…

Ми з братом спимо в нашому маленькому коридорі на підлозі. Коли стає дуже лячно, спускаємося в підвал свого будинку.

Цей підвал ніяк не можна назвати укриттям, його висота лише 1м, в нього треба було залізати на колінах через каналізаційні труби. Там було настільки холодно, що я не могла перестати тремтіти від холоду та страху одночасно.  Було відчуття, що ми залишилися одні в місті, що все це не насправді, що це сон.. Вулиці були вкриті попілом, дерева повалені, дроти розірвані, запах гару постійно стояв у повітрі. Як в кіно… після апокаліпсісу.

Ми бачили як горять сусідні будинки, інші під'їзди нашого будинку та коли прилетить саме в нашу квартиру-це лише питання часу.

21 березня - це день, коли я востаннє була Вдома. Ми йшли пішки з міста. Пройшли тяжкий шлях тривалістю більше 20 км з трьома валізами, в які помістилося все, що вважали запотрібним тоді. Оглядуючись назад, бачили рідне місто у ворожих руках, повне розрухи та страждань.

Ми дізналися, що в кінці березня в нашу квартиру було попадання, вона згоріла.. все життя перетворилося в попіл. Найбільш за все шкода фотографій…

Скільки б часу не пройшло я буду пам'ятати ці тижні пекла, я відчуваю їх вплив і сьогодні. Вже більше ніж рік ми живемо у Кривому Розі і досі, коли пролітають наші літаки, я пригинаюся ближче до землі, хоча всі люди на вулиці не реагують. Ніколи не забуду свого щасливого життя під назвою "МАРІУПОЛЬ". Тепер назавжди у пам'яті, як місто: моїх перших помилок, найкращих друзів, безтурботних років. Місто Щастя. Місто мрій. Місто Бажань, Цілей та Надій.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода діти їжа Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій