Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Черненко

"Чотири дні вона провела у страшних муках"

переглядів: 38

Життя 86-річної Катерини Черненко відібрав обстріл Гостомеля Київської області. 7 березня 2022 року її поранило уламком снаряда. Чотири дні вона провела у страшних муках, а тоді померла.

Чотири дні вона провела у страшних муках

Після початку повномасштабної війни Катерина з дочкою Зінаїдою ховалися від обстрілів у підвалі. Та за кілька днів мама попросила дочку відвести її до квартири – у підвалі жінці було вкрай важко. Вона вже погано ходила й мала інші проблеми зі здоров’ям.

«Над нашим будинком постійно літали снаряди і я попросила маму ховатися під час сильних обстрілів у туалеті. Та через кілька днів вона зламала ногу і довелося покласти її у ліжко. 7 березня вночі був сильний обстріл, у квартирі вибило вікна й залетіли уламки снаряду. Один із них влучив мамі в груди. Чотири дні вона стікала кров’ю. Я знайшла волонтера, щоб він завіз маму до лікарні, це було дуже ризиковано, але чоловік погодився. Проте мама відмовилася. Попросила залишити її помирати. Вона помирала в страшних муках, але була весь час при свідомості, розмовляла зі мною. Я їй давала знеболювальні, більше нічого зробити не могла», – пригадала дочка загиблої, Зінаїда.

Катерина народилася у селі Термахівка на Київщині. Потім переїхала у Гостомель, працювала у сільськогосподарському підприємстві «Бучанському». Була спершу різноробочою, потім вела бухгалтерію, хоч і не мала спеціальної освіти. Останні роки життя Катерина хворіла. Дочка піклувалася про неї.

«Мама була життєрадісною. Брала активну участь у житті громади, ні з ким не сварилася, навпаки – підказувала, як краще зробити. У мене така мама була… Що вам сказати, мені дуже її не вистачає», – розповіла Зінаїда.

Спершу Катерину Черненко поховали в садку у дворі багатоповерхового будинку – навколо стояли російські військові, які заборонили їхати до кладовища. Після звільнення Київщини Збройними Силами України загиблу перепоховали на цвинтарі Гостомеля.

У Катерини Черненко залишилися дочка, онук і три правнучки. Старшу назвали на честь бабусі також Катериною.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Гостомель 2022 Текст Історії мирних жінки пенсіонери поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я літні люди (60+) перший день війни Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій