Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валерія Олександрівна Антоненко

«Чому такі діти як я, мої однокласники та друзі, повинні жити в страху?»

переглядів: 333

Антоненко Валерія, 14 років,

Енергодарський навчально-виховний комплекс № 1

Есе "День, коли для мене почалась війна"

Я дізналась про війну, коли була першокласницею. Згадую з сумом той 2014 рік. Насправді, про сам початок війни я не знала. Наша сім'я не стежить за новинами та зі мною і братом батьки розмови про війну не вели. Тому, я бачила крізь «рожеві окуляри» тогочасні події, навіть не розуміючи, що відбувається в ста кілометрах від нашого міста. Зараз, мені 14 і все виглядає інакше.

Згадую, як навчаючись у другому класі, до нас приїхала дівчина з тимчасово окупованої території. Дівчину звали Настя. Познайомившись з нею, я дізналася, про всі трагічні події. Її родині довелось усе залишити та переїхати сюди, у невелике місто Енергодар, бо в нашому місті у них були родичі. Родина Насті все життя жила на Донбасі, у неї там залишилась бабуся, яка вирішила зустріти війну наодинці.

Повернувшись додому, та запитала умами про війну, я дізналася, що – це правда та не усюди в державі мир.

Невже? У мене було багато питань: за що? Чому? Навіщо? Вже тоді в з’явились асоціації війна – страх, кров, біль, страждання. Дуже хотілося, щоб це швидше закінчилося. Моє життя розділилось на «до» і «після».

До речі, мої прабабуся та прадідусь трохи розповідали про страшні роки радянсько-німецької війни. І мені з розповідей було зрозуміло наскільки страшними є дні війни. Із трагічними подіями ми також знайомимось на уроках історії. Мені б хотілось вірити, що війна залишилась лише спогадами, лише історією.

Уявляю: жили люди, працювали, відпочивали, діти навчалися та грали, про щось мріяли, будували плани, а зараз, вони ховаються в підвальних приміщеннях, щоб перечекати перестрілки. Як в таких умовах можна жити чи виживати? Який стрес пережили ці діти, дорослі? І досі я не розумію.

Шкода тих молодих хлопців, які стоять на передовій. Вони, замість того, щоб навчатися, будувати і забезпечувати сім’ї, повинні захищати нашу державу. Це не варто ніяких коштів! Все це змушує їх батьків та коханих хвилюватися. Або ж, наприклад, старенькі бабусі і дідусі, які не хочуть покидати свій дім або не можуть, також переживають хвилювання. Це безжалісно. Це виживання.

Чому такі діти як я, мої однокласники та друзі повинні жити в страху або віддавати своє життя, тільки тому що люди не можуть договоритися? Чому хтось «зверху» вирішує долі невинних людей? Цього я не розумію і, напевно, ніколи не зрозумію.

Мені шкода, що дорослі люди не можуть домовитися про мир і від війни страждає багато мирних жителів окупованої території, а вся решта України має здригатись від трагічних новин і боятись за своє майбутнє…Звичайно, що так не має бути, адже ми свідомі мирні громадяни. Живемо ми не в часи первісності, коли всі між собою були ворогами, кожен був сам за себе та було відстоювання своїх кордонів, в нас цивілізоване суспільство, ми поважаємо себе і інших. Щиро. А може час повертає нас знов у минуле, коли люди нападали та воювали одне з одним, безжалісно, майже як тварини? Впевнена, що всі наші справи, які ми робимо, повертаються нам бумерангом, тому сподіваюсь на дійсний мир.

Мир та щастя – ті складові, які не можуть існувати один без одного, але це неможливо під час війни. Я гадаю, що спочатку мир повинен з’явитися в нашому серці, тоді він може поселитися в нашому суспільстві.

Очікую на мир. Навіть не так важливо, як вона завершиться, важливіше – щоб люди жили без страху і кожна дитина росла з батьком, жінка з чоловіком були разом щасливі, а батьки не переживали за своїх дітей та не страждали по ночам. Впевнена, що місця та ресурсів Землі вистачить усім, але ж найцінніше, що ми маємо це людське життя. Тому його потрібно цінувати та берегти!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2014 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій