Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ангеліна Золотова

«Чому кожного дня гинуть наші сини, які на захисті країни?»

переглядів: 38

Золотова Ангеліна, учениця 8 класу Уманського ліцею №3 Уманської міської ради Черкаської області

Вчитель, що надихнув на написання есе - Ярова Марина Олександрівна

Війна. Моя історія

Війна -  жахливе слово, яке ми чуємо щодня.  Від самого слова віє холодом. Перші асоціації з війною для мене були жахливі, а коли я відчула це на собі, стали ще гірші. До 24 лютого я думала, навіть була впевнена, що у 21 столітті люди можуть домовитись між собою, як виявилося - ні, що дуже шкода. Складно було кожному, кожному, хто прокинувся в той жахливий ранок. Кожному дорослому і дитині було лячно, було не по собі,було важко…

Надзвичайно по-різному сприйняли цю новину, напевно, найгіршу новину в житті. Я, одинадцятирічна дитина, спочатку не повірила, (навіть якась частинка розуму й досі не вірить), потім нервувала і разом з дорослими плакала.

Але мені не так було страшно і небезпечно в той день, як моїй подрузі,  з якою я,  до речі, познайомилась саме через війну. Уявляю, як було їй…Вона жила, та й зараз живе у Харкові, усі розуміємо, що це доволі небезпечне місце. Саме тому у перші хвилини, вона з своєю сім’єю звідти  виїхали, покинули дім. А дім це не просто слово…

Це означає покинути усе, чим жили: школу, друзів, місто, буденні справи, усе, до чого звикли. Це те саме, що позбутися частинки душі. Так було у багатьох людей, у мільйонів українців.

Після того,  як вони виїхали, деякий час жили у селі своєї області, а потім зовсім приїхали у місто, де я живу. Познайомилися ми через два місяці  після її приїзду. Тоді ми були не такі близькі, я знала про неї дуже мало. Навіть не задумувалася, що їй дуже важко, та я б не зрозуміла. Після півторарічного проживання в нашому місті, вони вирішують на свій страх і ризик повернутися додому.

Тоді вона зрозуміла, що вдома легше, який би він небезпечний не був, він завжди є найріднішим, найзатишнішим місцем на землі. Ви обов’язково це зрозумієте, якщо покинете дім на довгий час. Я також весною виїжджала на 2 місяці. І цього часу мені вистачило, щоб повністю відчути, наскільки усе ж важко бути на чужині.

Багато українців розлучилися не тільки з домівками, а й з рідними людьми. Я – не виняток... Це було неочікувано… Я дуже зблизилася з своєю подругою, ми чудово проводили час, ми бачилися кожного дня у школі, збирались на вихідні, наші батьки тісно дружили між собою, вона мені найближча була і залишається. Сумую за обіймами, прогулянками, тихими та затишними вечорами - за усім, що пов’язано з нею та її сім’єю.

Від самого розуміння, що ми більше не зможемо святкувати кожен день народження разом, кожен новий рік, кожні вихідні, стає боляче - жахливі відчуття, кожного дня, кожну хвилину сумую за нею.

Війна – жахливий час і для військових і для цивільних людей, для усіх цей період залишиться страшною раною у нашій пам’яті, яку навряд чи чимось можна вилікувати. Я розумію, що мої страхи і переживання є дріб’язковими, порівняно з іншими долями людей. Не можу зрозуміти: “Чому так багато ненависті, злості до нас - українців?”  Ми ж миролюбний народ. Ми намагалися завжди конфлікти роз’язувати толерантно, без ускладнень…

Чому багато людей змушені були виїхати з рідних домівок, в яких вони жили, раділи, були щасливими? Чому багато дітей залишаються без батьків? Чому багатьох людей взагалі позбавили життя? Чому багато українців в полоні? Чому викрали і вивезли багатьох українців? Чому кожного дня гинуть наші сини, які на захисті країни? І таких ЧОМУ дуже багато…

Але не зважаючи на всі лихоліття, ми – сучасні діти, віримо, що дуже скоро це закінчиться. Ми будемо жити в щасливій країні. Будемо мріяти… будемо навчатись, будемо більше часу проводити з рідними… будемо подорожувати…будемо все робити, щоб наша Україна була найкращою!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Умань 2022 2023 Текст Історії мирних діти психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій