Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Андріївна Павлова

«Чоловік каже, що я не впізнаю наше місто»

переглядів: 44

Росіяни понівечили Рубіжне так, що воно геть чорне від вибухів і пожеж

Ми гарно жили, мали плани на майбутнє. Ми родом із міста Рубіжне Луганської області. Працювали в торгівельній фірмі. З 24 лютого я не працюю. Чоловік працює. Він на території України, у безпеці. Ми з дитиною їздили до Львова на евакуаційному потязі, там нас дуже гарно зустріли, по-родинному. Незнайомі люди нам допомогли. Ми до сьогодні з ними спілкуємося, вони щоразу питають як ми, чи потрібна допомога.

Коли почалась війна, мій чоловік лежав у лікарні в Харкові. Ми повинні були їхати до нього, і раптом я почула щось схоже на вибух. Мені здалося, що це сусід гупнув чимось. Але подзвонила свекруха і сказала: «Збирай документи і  приїжджайте до нас». З того моменту по четверте березня ми були в них, а потім вирішили, що я з дитиною маю виїхати з міста.

А чоловіка шостого березня поїхав свекор забирати. Вони потрапили під обстріл, ледь не загинули. Дякувати Богу, виїхали. Чоловік із Харкова сам би не виїхав, бо в нього не було документів на той час.

Наша дорога до Львова нам далась важко. Але я трималася, бо в мене дитина, я не мала права по-іншому поводитися.

Поїздка в потязі була такою, як мені прабабуся розповідала про 1941 рік: усі одне в одного на головах – люди, тварини.

Шокує те, що треба будувати життя спочатку. Ми навряд чи повернемося додому. Зараз живемо в Полтаві, більш-менш у безпеці, але, мабуть, нам доведеться залишити країну - тут зараз нема безпечного місця. Я маю думати, де дитині буде краще.

Через ці події ми почали більше цінувати моменти, проведені з близькими. Моя мама досі в Рубіжному. Зв’язку немає. Вона з квартири зовсім не виходить, бо боїться. Але і виїхати не хоче – боїться, що квартиру пограбують. До того ж, там її чоловік – мій вітчим, і бабуся.

Я думаю, до 2026 року нічого не закінчиться. Хоча й хотілося б швидше. Будемо сподіватися і вірити. Мій чоловік їздив у кінці серпня до Рубіжного по речі - сказав, що там біда, усе чорне. Говорив, що я буду не готова побачити таким своє місто.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Рубіжне 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій