Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олеся Ожиговецька

«Цей день для мене став "зніманням рожевих окулярів"»

переглядів: 328

Ожиговецька Олеся, 16 років,

Лисичанська багатопрофільна гімназія

Есе "Один день"

Війна - ця подія кожного разу змінює мільйони, а іноді й мільярди людських доль назавжди. Вивчаючи історію, ми неодноразово стикаємось з війнами народів, держав і розглядаємо їх суто з політичного та економічного боку. Мало хто замислюється, що відчували люди у той чи інший час, як вони виживали? Ми не роздумуємо над цим, бо, здається, що з нами це ніколи не трапиться, що це щось далеке від нас, але сталось…

Замислитись над тим, як виживають люди у такій ситуації, довелося і моїй родині.

Як завжди, нічого не віщувало біди: тихий, весняний ранок, тато з мамою сиділи на кухні, пили каву, я та мій брат із сестрою ще спали, і раптом гул, ґвалт, вибухи один за одним.

Перше, що почуваєш у цей момент, - страх, за себе, за рідних, нерозуміння: що це? де? що робити? А далі сирени по всьому місту, біганина. Усвідомлення того, що війна почалась, приходить пізніше. Ти просто не можеш у це повірити. До цього я бачила таке лише в кіно.
Війна поділила життя тисяч українців на “до” та “після”.

Цей день для мене став “зніманням рожевих окулярів”, ніби, я потрапила в іншу реальність: люди поділились на “добрих” і “злих”; дитинство скінчилось.

Згодом постійні обстріли, гул літаків, вибухи стають не такими лякаючими, бо ти вже знаєш алгоритм дій у критичних ситуаціях; бомбосховища стають теж більш обладнаними для людей. До всього можна пристосуватись, навіть до постійних тривоги та страху.

Дякуючи нашим захисникам, про це я можу лише згадувати, адже вони подарували нам найголовнішу цінність у світі - мир.

Мир для мене це, в першу чергу, спокій, почуття захищеності у своєму місті, квартирі, кінець страху за своє та рідних життя, повноцінне життя.

Я ніколи б не хотіла повернути ці дні і не хочу, щоб у такій ситуації опинився будь-хто не тільки в Україні, а й в усьому світі.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Лисичанськ 2014 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій