Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Вікторівна Давидюк

"Було відчуття, що життя, як стара річ, тріщить по швах"

переглядів: 58

Ми переселенці з Донецька. Жили у Маріуполі з 2014 року. Дочка навчалась у п'ятому класі. Я адвокат, чоловік працює в поліції. 

Чоловіка підняли з п'ятої ранку по тривозі. Із перших секунд розмови було зрозуміло, що це бойова тривога. Він схопився, швиденько вдягнувся і поїхав. А я зайшла в інтернет і побачила виступ цього покидька і злочинця путіна, який оголошував спецоперацію. Я стала телефонувати рідним і близьким, особливо друзям з Маріуполя. 

Було відчуття, що життя, як якась стара річ, тріщить по швах. Був сум зі сльозами на очах. Дуже було страшно, бо в Маріуполі з першого дня було чути бої за горизонтом. 

У мене не було жодних ілюзій, що бойові дії швидко закінчаться, і з Маріуполем все буде гаразд. Можливо, вплинув досвід 2014 року у Донецьку. Мені було зрозуміло з першого дня, що потрібно виїжджати. 

Ми виїхали на третій день, коли у місті почали з'являтися чутки, що місто беруть у кільце. Ми вже знали, що зайшли в Азовське море російські кораблі, оснащені ракетами. Перші чотири дні можна було безпечно виїхати з міста. 

Коли ми їхали з Маріуполя у колоні цивільних машин, бачили колони воєнної техніки. Під Києвом бачили розбиту спалену техніку окупантів, снаряди, які стирчали з асфальту. Те, що ми ніколи не бачили, або просто забули з 2014 року, - ось це шокувало. Я розуміла, що щось незворотне відбулось, і тепер потрібно з цим жити.

Шокувало те, що втратила зв'язок з колегами, які залишались в Маріуполі. Друзі виїхали у той день, коли розбомбили драмтеатр. 

Я не вважаю, що у нас були якісь труднощі, з якими ми б не могли впоратись. Переїзд на нове місце, потрібно було влаштуватися, дитина пішла у нову школу. Життя довелося починати з нуля. Коли тобі 20 років, це легше, а в 40 - набагато важче. 

Так вийшло, що мої колеги переїхали до Дніпра, тому питання з роботою у цьому місті було вирішене. Для мене Дніпро - це найбільш комфортний варіант. 

Я впевнена, що Україна переможе і війна закінчиться програшем тієї ворожої навали, яка напала на мою країну. Дай Бог, щоб це було наступного року. 

Бажання одне: закінчення війни і наша Перемога. А далі - по кармі: щоб те, що ми пережили і втратили, повернулось нам у подвійному розмірі - у подвійних можливостях і подвійній радості. Після великого горя бувають великі підйоми.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій