Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Таїсія Володимирівна Косован

"Було важко дивитися, що на полицях магазинів продавали тільки пшеничну крупу"

переглядів: 115

На початок вторгнення ми з сім'єю жили у Маріуполі, я була вагітною, старший син мав у вересні йти в перший клас. Прийняли рішення, що потрібно виїхати з міста, перечекати. На Лівому березі перші вибухи прогриміли десь о 4 ранку. Склавши все найнеобхідніше о восьмій годині сіли на машину та рушили в бік Запоріжжя. Поблизу Розівки Запорізької області мали дозаправитись, вистояли чергу у дві години.

Спочатку думали, залишитися в цьому селищі. Вже літали українські гелікоптери, їхала техніка. Але все-таки вирішили рушити далі, до Черкас, де живе моя сестра, переночувати і рушити на захід країни. Їхати дуже довго, бо вся дорога була в автомобілях, бачили харківські номери, сумські, київські. В Черкаси приїхали вже вночі. Дуже важко було бути у відносній безпеці і переживати за своїх рідних, які не хотіли їхати з міста, без зв'язку з ними були близько місяця, вони не вибрались через Росію.

Було важко дивитися, що на полицях магазинів продавали тільки пшеничну крупу, а гречка була близько 100 гривень. Ми живемо разом з родиною. Війна позначилась психологічно, важко було прийняти нове місто, яке не таке розвинене, як рідне. Квартира вціліла, і важко, бо там все було зроблено з любов'ю і комфортом. Шокувало, коли поцілили в Драматичний театр в Маріуполі.Також було важко готувати їсти, коли розумів, що у близьких не може бути води та їжі. Зараз знаходжуся у декретній відпустці. Чоловік працював в Азовсталі та мав гарну зарплату. Зараз має роботу, але зарплата набагато менша. Ключі від дому нагадують про війну.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій