Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Василівна Орчаковська

«Було страшно, неприємно і морально важко»

переглядів: 226

Ольга Василівна з донькою довго не могли виїхати з Маріуполя. Спочатку вони не вірили в облогу міста, а потім окупанти нікого не випускали. Коли ж дорогу відкрили, довелося пройти фільтрацію і допит. Тільки після цього вдалося дібратися до Києва

Мені 39 років. До початку війни ми з дочкою мешкали у приватному будинку в селищі Волонтерівка, що знаходиться на околиці Маріуполя. Дочка закінчувала школу, їй потрібно було кудись вступати, тому вирішили виїхати. Та й залишатися там уже було неможливо. 

24 лютого ми були вдома, дивилися телевізор. Згодом зникло світло, зв’язок, газ. Було дуже холодно. 2 березня нас обстріляли з «Градів». Після цього ми перебралися з квартири в підвал. Спочатку в нас були свічки. Воду набирали з колодязя, їжу готували на вогнищі. Якось виживали. Відразу поїхати не могли, бо постійно відбувалися обстріли, деколи ми навіть не вдавалося вийти на вулицю, щоб приготувати їсти. Потім закінчилися свічки та зосталося зовсім мало продуктів. 

Шокували обстріли, пожежі, загибель сусідів. З нашого двору було видно «Азовсталь», Лівий берег. Ми на власні очі бачили літаки, які скидали бомби. Не давали Було дуже страшно, а «зелених коридорів» не давали. Зворушила стійкість наших захисників. Азовці не кидали нас, боролися до останнього. 

Ми з дочкою виїхали, а батьки залишилися в Маріуполі. Ми не можемо навіть ліки їм передати. Переживаємо, як вони там. Їм не хочеться полишати свій будинок, бояться мародерства. 

У перші дні ми ще не розуміли, що Маріуполь може опинитися в облозі. Я працювала в такій структурі, що не могла кинути роботу й поїхати.  А потім нікого не випускали, розстрілювали автоколони. Ми не могли вийти з нашого району навіть у центр.

Наше селище постійно обстрілювали, починаючи з першого березня.

Щоб виїхати, потрібно було пройти фільтрацію. Це неприємна процедура. Ми її проходили двічі. Виїжджали через російський кордон, на якому нас допитував працівник ФСБ. Було страшно, неприємно й морально важко.

Зараз ми в Києві, тут дочка хотіла навчатися. Я поки що не працюю. Пройшла співбесіди, тепер чекаю на результат.

Ми віримо в ЗСУ, але все ж таки хотілося б, щоб росіяни склали зброю і пішли. Хочеться повернути свої землі, однак без такого жахіття, яке відбувається зараз. Сподіваємося, що найближчим часом настане мир і все буде добре.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери молодь переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло робота літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій