Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина

«Було холодно – ми спали у верхньому одязі й теплому взутті»

переглядів: 133

Мені 74 роки. Я з чоловіком, донькою, зятем та онукою жила в Маріуполі. До пенсії працювала на заводі імені Ілліча. Донька – викладачка історії України, чоловік і зять працювали на Азовсталі. Онучка – студентка.

Коли почалася війна, ми залишилися без води і світла. По воду ходили до криниці. Було холодно – ми спали у верхньому одязі й теплому взутті. Не було ліків. Я просила таблетки у сусідів. Ми допомагали одне одному. Чоловік, зять і сусідський хлопчик разом зносили дрова, щоб розпалити вогнище і приготувати їжу.

Дев’ятого березня колега моєї доньки народжувала під обстрілами. Моя подруга загинула. Одному хлопцеві відірвало ногу. Він помер, бо нікому було надати допомогу. Наша сусідка не встигла спуститися в підвал – згоріла в будинку.

Донька виїхала першою. Спочатку – в Приморське, а потім дісталася до племінника в Одесу. Вона взяла з собою дві сім’ї: бабусю з онукою і маму з дочкою. Одна родина виїхала в Польщу, інша – в Німеччину. На блокпостах російські військові змушували зятя роздягатися, перевіряли, а ще вмовляли йти воювати за росію. Ми з чоловіком живемо у Великій Михайлівці Одеської області. Забрали з собою кота.

Я вдячна Фонду Ріната Ахметова за гуманітарну допомогу. Приємно, що нас не забули. Також вдячна Ігорю, який нас вивіз із Маріуполя. Велике спасибі людям, які дали нам продукти у Василівці, і тим, які зустріли нас у Запоріжжі. У Приморському нас прийняли, як рідних, надали житло. У Великій Михайлівці місцеві жителі дуже допомагають.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери молодь переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари робота літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя розлука з близькими окупація фільтрація обстріли "Азовсталі"
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій