Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віктор Іванович Новоселецький

«Блокпости були на такій відстані, що орки бачили один одного»

переглядів: 29

Віктор Іванович як працівник сільради в окупації намагався допомагати односельцям. Коли росіяни почали примушувати до співробітництва, йому довелось виїхати

Я мешканець селища Розівка Запорізької області, нині це окупована територія - 50 кілометрів від Маріуполя. Там я проживав з сім’єю. Зараз жінка і діти виїхали до Запоріжжя.

2 березня окупаційні війська розбили наше селище, а за декілька днів вони вже повністю зайняли село. 

Я на той час виконував обов’язки заступника голови сільської ради, і ми там допомагали мешканцям. Підприємство надавало зі своїх запасів муку, олію – ми видавали людям. Електрики не було - ми запускали генератори на своєму пальному та інше.

Найбільше мене шокували зруйновані будинки і орки, які заїхали. Вони дивувалися, що в нас асфальт в селищі лежить, а потім влаштували тотальні перевірки, зневажали нас, не пропускали, перевіряли документи.

Ми вдома не могли жити, вільно дихати, спілкуватися. Під наглядом - це не життя. Я не хотів іти на співпрацю з окупантами, хоча мені погрожували. Вирішили з жінкою виїхати.

Проїхали 27 блокпостів. Вони на такій відстані бачили один одного. На одному росіяни сиділи, на іншому - чеченці, і кожен питає: «Чого їдеш? Куди? Покажи, що в машині. Ми прийшли вас звільняти!»

Коли перетнули лінію розмежування та побачили українські прапори, от тоді було приємно.

У Запоріжжі де ми зараз мешкаємо, час від часу бувають прильоти та вибухи. Житло тут купити неможливо, не вистачає коштів. Тому винаймаємо, сплачуємо. Слава богу, я працюю, ще у нас з дружиною пенсії є. Та все одно, цих коштів не вистачає, якщо не повертатись додому. А якщо повертатись, то тільки після того, як селище звільнять. Але тоді там нічого не залишиться, і грошей на відбудову теж немає. Тому сподіваємось тільки на державні програми по відновленню зруйнованого житла. Вони є, але коли вони запрацюють, чи вистачить в мене життя? Але все одно живемо, віримо та сподіваємось.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Розівка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій