Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ганна Сергіївна Курбан

«Бізнес згорів, хата розбита, розграбована»

переглядів: 28

Ганна Сергіївна з родиною вже вдруге у житті вимушено покинули своє житло. Побачивши фото свого розграбованого будинку, вони були вражені, що це зробили добрі знайомі 

Взагалі ми з Макіївки Донецької області. Коли росіяни захопили нашу територію, переселилися спочатку на захід України. Потім чоловіка перевели по роботі в Маріуполь. Ми там жили, працювали, я відкрила свій бізнес – магазинчик дитячого одягу, батьки придбали будинок. А 24 лютого знову нас вигнали з дому. Мені 35 років. У Маріуполі ми втратили все, що мали. Вдруге.

Вночі я почула вибухи. Очікувався напад росії, але ми не вірили до кінця. Одразу виїхали. Думали, що повернемося через кілька днів. Я нічого не взяла з речей, забрала тільки собачку маленьку. Ми виїхали до Запоріжжя і більше додому не повернулися. 

Нам стали телефонувати знайомі й казати, що почався наступ. Тоді вже ми почали телефонувати своїм знайомим, щоб виїжджали з Маріуполя. Люди буквально за годину-півтори збиралися та їхали: хтось - до нас, а комусь ми допомогли знайти квартиру. Був страх і повна розгубленість. Ми знову стали безхатченками.

Сусіди, бабусі й дідусі, які там залишилися, надіслали фото мого будинку. Мародери винесли звідти все. Там розбитий дах. Шокувала загибель знайомих людей. Війна – це жах. Страшно дізнаватися, як людей катували. Був страх того, що росіяни прийдуть і сюди.

Дякуємо Фонду ЯМаріуполь за те, що добре нам допомагає - від кави до прийому психолога. Довідка переселенця в мене є з 2014 року, і держава нас виплатами підтримує. Розповідаю про цю допомогу людям, які залишилися на окупованих територіях, щоб спонукати їх виїхати. 

Нам уже втретє потрібно починати життя з нуля. Бізнес згорів, хата розбита, розграбована. А найприкріше, що це зробили знайомі. Сусіди намагалися якось уберегти те, що там залишилося, а знайомий приїхав і сказав, що я йому дозволила забрати речі, хоча я такого дозволу не давала. А потім в інстаграмі вони постили фото в моєму одязі, мої меблі у них стояли. Це теж був неабиякий удар для нас… А коли я зателефонувала й спитала, як вони могли таке зробити, мені відповіли: «Краще ми будемо цим користуватися, ніж безхатьки з району». 

Тримаємося якось, заспокоюємо себе, що зможемо повернутися та все відбудувати, що нас держава не покине.

У нас є друзі, які проживають у місті Трускавці з 2014 року. І коли я приїхала в Запоріжжя, тут була не зовсім зрозуміла ситуація. Чоловік сказав, що треба їхати на захід. Мені ці друзі зателефонували, і ми п’ять місяців жили в них із дитиною, нас підтримували. 

Сподіваюсь, що після перемоги усе буде ще краще. Так я заспокоюю себе. Слава Богу, що живі, а решту можна заробити, аби було здоров’я. Дякую Богу, що виїхали вчасно з дитиною, що мої батьки живі. Ми тримаємося, сподіваємося на краще, не падаємо духом.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло робота внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій