Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Борисівна Ігнатенко

«Біля нашого під’їзду впала бомба – від мого авто нічого не залишилося»

переглядів: 277

Наталія Борисівна та її сестра вибиралися з Маріуполя пішки, бо внаслідок обстрілу залишилися без авто. Вони дійшли до Білосарайської Коси і майже місяць чекали, поки російські військові випустять їх звідти

Мені 62 роки. Я з Маріуполя. Жила в Східному мікрорайоні. Обстріли міста почалися 24 лютого. Наступного ранку ми з сусідами роз’їхалися. Я взяла документи, коштовності, трохи продуктів і поїхала до сестри в центр міста. Там ще було тихо, проте магазини й аптеки вже не працювали. 

Найстрашніше те, що не було води. Ми розтоплювали сніг. У місті почалося мародерство: злодії розбивали вікна й розкрадали магазини. З часом пересічні люди витягували з магазинів меблі, щоб розпалити багаття. На початку березня наші військові відкрили супермаркети й дозволили брати все, окрім алкоголю.

Хліба й води вже не було. Я взяла дві пачки розталого морозива, кетчуп, майонез і пляшку коньяку. Мені досі за це соромно, але та пляшка нас врятувала. У квартирі було холодного. Ми з сестрою пили по ложці коньяку, щоб зігрітися. 

З сестрою, яка живе в москві, я більше не спілкуюся. На Новий рік вона прислала мені повідомлення, що вони все одно переможуть.

Росіяни займали вулицю за вулицею і зрештою добралися до нашої. Мій автомобіль був припаркований біля будинку сестри. 11 березня біля нашого під’їзду впала бомба – від мого авто нічого не залишилося. У квартирі вилетіли вікна й двері. 

Після «чистки» нашого кварталу люди почали виїжджати. Оскільки ми залишилися без машини, довелося йти пішки. По дорозі ми бачили трупи й танки. За день дійшли до Мелекіного, звідти пішли до родичів у село Білосарайська Коса. Ми вийшли з Маріуполя 19 березня, а з Білосарайської Коси змогли вибратися в кінці травня, тому що виїзд був заборонений. Нам довелося заплатити, щоб не проходити фільтрацію, бо це принизлива процедура. 29 травня ми нарешті приїхали в Черкаси. Згодом дізналися, що квартиру сестри пограбували. 

Зараз я серед близьких і рідних людей. Отримую допомогу від фонду ЯМаріуполь. Також ця організація дає змогу безкоштовно перекваліфікуватися. Я проходжу два курси: української мови і масажу. Пристосовуюся до нового життя.

Хочеться повернутися в Маріуполь та відновлювати його.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій