Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Любов Іванівна Синельник

«Бігаючи з підвалу в підвал, зламала ногу»

переглядів: 236

Мені 48 років. Я одинока мама п’ятьох дітей. Жила в селищі Макарів Київської області. Мій будинок постраждав від обстрілів. Потрібно ремонтувати стелю, вставляти вікна і двері. Я зараз не працюю, тому не маю на це коштів. 

Коли почалися обстріли, я з дітьми і тримісячною внучкою ховалася в підвалі п’ятиповерхового будинку. Нам допомогли занести туди ліжко, облаштуватися. 

Продуктів було обмаль. Я економила їх. Годувала дітей, а сама майже нічого не їла. Інколи лягала спати голодною. Та й спала мало: через обстріли боялася засинати. 

Дітям також було дуже страшно. Я заспокоювала їх, як могла. Син став нервовим. Додаю йому в чай валеріану. Він цього року буде здавати зовнішнє незалежне оцінювання - переживаю за нього.

Старший син – військовий. Він служив неподалік від дому. Я зробила піч і готувала на ній їсти для нього та інших військових. Він вмовляв мене виїхати, а я не хотіла залишати його. Та й транспорту не було свого. А на автобусі боялася, бо був випадок, коли евакуаційний автобус потрапив під обстріл – всі пасажири загинули. І я б не дійшла до місця евакуації, тому що, бігаючи з підвалу в підвал, зламала ногу.

Я дуже вдячна Лесі Миколаївні з Держадміністрації, яка попросила свого брата, щоб він вивіз нас. Ми доїхали з ним до Тернопільщини, а звідти на поїзді – у селище Верховина Івано-Франківської області до моїх родичів. Однак родичам ми виявилися непотрібними. Нас прихистили чужі люди. Я безмежно вдячна їм. Також вдячна старості селища, Василю Михайловичу, який дуже допоміг нам. Ми виїхали в зимовому одязі. Окрім документів на будинок, нічого не взяли. Вижили завдяки гуманітарній допомозі.

Я дуже хочу, щоб у моїх дітей і внуків було хороше майбутнє.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Макарів 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари неповні сім'ї діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій