Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Діана Сергіївна Житня

«Без світла не було води і готувати було ніде»

переглядів: 110

Діана відкладала евакуацію через нестачу коштів. Але коли снаряд влучив у сусідній будинок, їй довелось тікати з дому з дитиною 

Я жила в селі Мала Токмачка, там зараз лінія фронту. Працювала я продавцем у місті Оріхів сім років.

24 лютого я була вдома, збирала дитину до школи, увімкнула телевізор, інтернет і дізналась, що оголошено воєнний стан. Перші прильоти в Оріхів та Малу Токмачку стались, напевно, 20 березня. Тоді ми перший раз спустилися до підвалу і я усвідомила, що в країні справжня війна.

Найважче було від того, що пропала електрика. Скважина працює від електрики, плита – від електрики. Тож перший час ми піч топили в хаті, а коли стало тепліше, варили їсти на вулиці.

На початку квітня я захворіла, у мене була температура під 40, а в аптеках нічого не було. Довелось старовинними способами збивати температуру, хоча по місту було більше п’яти аптек.

Я відкладала евакуацію, тому що у мене не було грошей на переїзд. Ми жили в центрі Токмачки, і коли почались прильоти по околицям, я вирішила переїхати до Оріхова.

Але коли 26 квітня в 50 метрах від нас влучив снаряд, знайомі під обстрілами вивезли нас до Запоріжжя.

У нас була сусідка. Вона пенсіонерка, слабка на ноги, жила на четвертому поверсі. А в ніч на 25 квітня, коли почався двогодинний обстріл, ми забрали її до себе на перший поверх. Ранком ми зібрались виїжджати, а вона бідкалася, що не може нікуди поїхати сама. Я хотіла якось знайти спосіб вивезти її до доньки у Дніпро, але так вийшло, що її донька домовилась, щоб нас усіх відвезли у Запоріжжя. Через тиждень я поїхала і забрала кішку. Їй вже більше 20 років, вона зараз тільки спить та їсть, але так її було шкода. Вона нервувалась в дорозі. Трішки заспокоїлась, коли я відкрила їй один бік переноски і вона змогла дивитись, куди їде.

Ми у Запоріжжі вже більше двох місяців. Тут зовсім інше життя, воно схоже на звичайне. А на відстані 60 кілометрів – обстріли та руйнування. Син почувається більш-менш добре - він у мене сміливий. А я морально слабка: почуваюсь дуже погано, плачу без причини, лякаюсь. Ми вийшли в місто, і в машині стрельнула вихлопна труба, то я злякалась. Прокидаюся від сирен, хоча раніше сон був міцний.

На жаль, роботи я зараз не маю. Коли приїхала, я стала відразу на облік у центрі зайнятості, але вакансій поки що немає. Необхідно знайти роботу, тому що винаймати житло дорого.

Дуже хочеться додому, відбудовувати зруйноване. Я сподіваюся, що до вересня війна скінчиться і Україна переможе - наші хлопці не драма стараються.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мала Токмачка 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота неповні сім'ї внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій