Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Жанна Геннадіївна Теняєва

"Багатьох наших знайомих уже немає в живих"

переглядів: 88

У нас була робота, квартира, дача. І в якийсь момент ми залишилися ні з чим. Ми маємо тільки речі, які змогли кинути в машину. Тобто життя поділилося на до і після.

Найстрашніша проблема, що нам по 55 років. Я пропрацювала 20 років у магазині нижньої білизни і косметики. Мене тепер туди не беруть. Скрізь потрібні молоді красиві дівчата до 40 років. Таке враження, що 55-річна не зовсім стара жінка нікому не потрібна. Це дуже прикро і боляче. На гроші, які ми тепер отримуємо, прожити нереально і неможливо. Цей біль я відчуваю щодня, щохвилини. Було все, і я - людина квітуча, працююча, а залишилась без нічого. 

Ми жили неподалік від військової частини. І туди так влучило, що у нас повилітали шибки. Це було не страшно. Це було дуже страшно. Наступний приліт був у цех по виробництву соків. Він був дуже сильний і це було ще ближче від нас. Після таких подій ми вирішили виїхати. 

А перед тим у нас бомбили околиц. Нам це було не особливо чутно, тому що ми жили в іншому кінці міста. А коли вже обстріли дійшли до нас, стало дуже страшно. Це дуже моторошно: стінка дрижить, холодильник ходуном ходить, підлога хитається. 

Ми встигли зробити запаси. Звісно, в магазинах продукти почали миттєво зникати, відразу піднялися ціни, і стався дефіцит. Ми не стали чекати найгіршого й у квітні вже виїхали. Нам було страшно. 

Хочу подякувати Фонду Ріната Ахметова за гуманітарну допомогу, яку ми отримували у минулому році. 

Я ніколи не могла подумати, що саме 24 лютого на нашу Україну полетять ракети і почнеться війна. Це просто страшно. На сьогодні виявилося, що дуже багато наших знайомих уже немає в живих. Ось це дуже страшно. За дітей страшно, за старих, за могили дуже страшно. Душа болить.

Коли виїжджали, на блокпостах були черги в кілометри. Ломились, їхали напролом по полях, по узбіччях, всі втікали від війни. У людей була паніка, страх. У машинах собаки, кішки, діти: хтось плаче, хтось ридає, хтось виїхати не може, хтось зіштовхнувся - хаос по дорозі. Летіли із шаленою швидкістю, тому що у всіх в очах - страх. Це страшно, дуже страшно.

Тепер ми перебуваємо у Полтавській області. Нас прийняли надзвичайно добрі люди, які пережили війну у 2014 році. Вони переїхали з Дебальцева і знайшли маленький будиночок у Полтаві. Будемо його винаймати і шукатимемо роботу. Життя продовжується. 

Війна обов'язково закінчиться тільки нашою Перемогою. Нам дуже хотілося б, щоб у цьому році цей жах закінчився.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Бахмут 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій