Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталя Батуркіна

«Бабусю, рідненька, тебе не стало через війну! Оту неоголошену війну…»

переглядів: 251

Батуркіна Наталя, 15 років,

ЗОШ  І-ІІ ступенів № 24, м.Лисичанськ

Есе «Один день…»

Новий рік! Радісні святкові дні. Щасливе дитинство. Посмішки на устах… Саме так зустрічала моя родина Новий 2014 рік… Жорстокий 2014… Хто б міг подумати, що нас очікує випробування?  Все, як завжди: будні, наповнені новинами, школа зі своїми турботами й радощами… і раптом випробування…

Може, хтось і міг, але не я… Для мене це був звичайний Новий рік, як і завжди. Турботи, обов’язки, навчання. Все, як завжди. І ось настав день – день, коли змінилося все.

Думалося: «Що може статися? Чи може зі мною щось погане трапитися? Чи може родину спіткати горе?» Проганяла такі швидкоплинні думки! Думала: «Та ні, чого це раптом?.. А може, війна?..» (Ранками іноді вже гупало за вікном…)

Ні-ні, про таке й страшно подумати!.. Хто ж не знає, що таке війна? Я думала, що ніколи в житті більше не буде страждань, жахіть, які приносить війна – люди стали розумнішими! – вони не допустять війни!

Саме так думала я, семирічна дитина, дівчинка Наталка, яка народилася й мешкає в невеликому, але славетному місті – колисці Донбасу – Лисичанську. Я жила щасливо й радісно, як і багато дітей у нашому місті. Зима, весна – ось і навчальний рік добігає кінця – скоро розпочнеться літо! Я закінчувала перший клас! Це щастя для кожної дитини! Попереду канікули, відпочинок.

Пам’ятаю Свято останнього дзвоника моєї старшої сестри: квіти, сміх, музика… Моє закінчення навчального року відрізнялося. Чому?

Зачекайте, але що це за звук?.. Незвичний, новий звук увірвався в наше життя – вибух! Перший, другий, третій… Невже вибух? Та ні, здалося, напевно…
Я ще мала, але чула, як батьки говорили, що, мабуть, доведеться ховатися в льох. Навіщо ховатися, чому ховатися – надворі 21 століття, йде боротьба за мир у всьому світі – й ховатися! Та що я могла зрозуміти?

…Пам’ятаю, як пролітав літак, а потім щось як гахне!.. Мені з сестрою стало страшно! Добігли до будинку, швидко вскочили всередину й кинулись на підлогу, закривши голову руками, питаючи: «Сестричко, ти чого? Що сталося?» У відповідь: «Усе ж обійшлося, бачиш, усе гаразд!.. Здається: війна!»

Питаєте, коли війна для мене почалася особисто? Саме в цей день. У день, коли над нами синіло небо, світило сонце, коли все начебто йшло, як завжди, але й небо, й сонце здавалися втомленими. Спитаєте, чому втомлені, бо вже не перший день ранок починався не з радісного співу пташок, а з вибухів. На питання, що це за звуки, відповіді дорослих: «Йдуть учення!»

…Відчуття втрати, ком у горлі, немає слів, бо вуста не ворухнуться, немає жодних відчуттів, а тільки думка: «Та це сон! Не може такого бути, що я більше ніколи не побачу своєї бабусі!!!»

Прокидаюсь, і подумки себе заспокоюю: «Ні, це всього-на-всього страшний сон. Я побачу знову свою бабусю – вона буде стояти зі мною поряд й обіймати мене, як колись у дитинстві!» І сама собі відповідаю: «Ні, Наталко, не сон, а жорстока реальність, із якою ти зустрілася в такому юному віці! На жаль, тепер ти зможеш лише обійняти могилу бабусі й там поплакати, пожуритися…

Відчуття прірви, у середині тебе неначе щось обірвалося… Як тепер ти зможеш посміхатися?

Подивись, це твоя, бабусю, домівка. Я не впізнаю її… Чому замість стін – порожнеча, а замість даху – відкрите небо? Бабусю, рідненька, тебе не стало через війну! Оту неоголошену війну…»

Війна – це свист куль, це жах втрати, це щока, що зробилася занадто солоною від струмочків сліз, що скочуються самі собою від болю, жалю…

Мир – це найпрекрасніші почуття спокою, впевненості, які люди можуть подарувати один одному.

Що значить для мене мир сьогодні? Так, спокій, впевненість у завтрашньому дні, посмішки, які люди дарують просто так, радість, яка присутня в кожному просто через те, що ми разом. Веселі діти, які вміють мріяти, та дорослі, які зрозуміли: МИР – то найголовніше.

На жаль, я відчула на собі, що таке війна, коли на моїх очах обірвалося життя моєї доброї, лагідної, щирої бабусі, і хоч минуло сім років з того часу, я ніколи в житті не забуду ті страшні хвилини, ті почуття болю, жалю від втрати рідної мені людини.

Я сподіваюся, що люди порозуміються, припинять військові дії. Я сподіваюся й хочу, щоб нікому в житті не пережити такий біль, який я відчула всім своїм серцем – втрати близької людини…

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Лисичанськ 2014 Текст Історії мирних діти обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій