Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина Валентинівна Шкабарня

"Азовсталь так сильно бомбили, що по всьому району стіни тремтіли"

переглядів: 121

До війни було прекрасне життя. Я вже на заслуженому відпочинку, пенсіонерка. Жили ми спокійно. Як почалася війна, ми ховалися у бомбосховищі. Все сподівалися, що нас звільнять. А 1 червня, коли зрозуміли, що все дуже погано, ми виїхали із Маріуполя. Якби у нас був свій транспорт, ми б поїхали раніше. А так - їхали на автобусі від Порт-Сіті до Таганрога, тому що більше нас нікуди не вивозили. Моя дочка допомогла зв'язалися з волонтерами. Вони нас знайшли у Таганрозі, забрали до себе. Це були представники церкви. Вони запитали, куди ми хочемо поїхати. Ми відповіли, що хочемо повернутися в Україну. І нас вивезли через білорусь до нашого кордону. Кордон ми перейшли пішки, там нас забрали волонтери, довезли до Львова. Там у нас були родичі. Тепер ми живемо в Ужгороді. 

24 лютого о четвертій ранку ми почули вибухи на лівому березі. У нас він завжди дуже страждав з 2014 року. Ми сподівалися, що трохи постріляють - і все закінчиться. Але дуже швидко все погіршилося: стали стріляти по всьому місту. Стріляли і з полів, і з моря, і з повітря. Це був жах. Як тільки приходила ніч, починалися бомбардування: літаки, танки. У будинках побили шибки. Це було дуже страшно і складно. 

Неподалік від нашого будинку був магазин "Каскад". Коли цей дім будували, там зробили бомбосховище. Ми прибігли до цього будинку - там уже мешканці цього дому влаштували собі укриття. Ми запитали у них дозволу там залишитися, і вони нас пустили. Ми там і жили. Спочатку нас було дуже багато - близько 90 осіб, а потім, коли люди бачили, що ситуація погіршується, стали знаходити способи виїжджати. До 15 квітня нас там залишилося 20-25. Здебільшого - ті люди, у яких не було можливості виїхати, а будинки розбиті і згоріли. Наш будинок був більш-менш цілий. Там були вибиті шибки і зірваний балкон, але хоча б стіни стояли. 

Коли 15 квітня зайшли окупанти і сказали, що вони нас "асвабаділі", що по нас стріляти не будуть, ми ще залишалися у бомбосховищі. Тоді дуже бомбили Азовсталь. У нас в Приморському районі стіни тремтіли, дивани тряслись - такі сильні були вибухи і такі тяжкі бомби використовували. Згодом ми повернулися додому. 

Готували на багаттях. Ні світла, ні води не було. Це було жахливо. Гуманітарну допомогу один раз дали, а потім припинили привозити. Люди тисячами приходили до Порт-Сіті, стояли в диких чергах, пайків не вистачало на всіх. Ситуація ставала дедалі гіршою. І ми вирішили виїжджати. 

Наш дім поки стоїть. Кажуть, що окупанти там навіть вікна поставили. Повертатися туди, поки там орки, ми не збираємося. 

Нам доводиться винаймати помешкання. 

Я б хотіла, щоб війна закінчилася завтра, але це дуже складно. Нехай буде мир і наша Перемога.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій