Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Іванівна Самойлович

«Автобус наш маленький весь був заповнений літніми людьми»

переглядів: 48

Мені недавно виповнилось 70 років. До війни в Енергодарі мешкала, а зараз – у Трускавці. Я вчителька початкових класів, працюю до цих пір з дітками дистанційно.

В перший день війни страшно було, бо якраз ми були в школі, дітки були на уроках. Ми дзвонили всім батькам, щоб прийшли і позабирали своїх дітей. Деякі батьки не могли з роботи доїхати, діти плакали, я також плакала, поки всіх не роздала кожну дитиночку батькам з рук на руки. А в голові пустота була - ніяк не могло дійти до мене, що таке трапилося

Найбільше шокувало те, що я змушена була поїхати з рідної домівки, з рідного міста – від усього, що мені було близьке, рідне, і цей шок до сих пір сидить у мені.

Я виїжджала вже у вересні, коли у Василівці дуже-дуже чіплялися до всіх. Але можливо через те, що в нашому автобусі були люди на візочках, лежачі, то нас якось не так дуже сильно додивлялися. Але речі наші розкидали кругом по землі. Автобус наш маленький був і весь заповнений літніми людьми. 

Я цілий рік була у Запоріжжі - там у мене сестра живе. А потім переїхала у Трускавець, бо тут були мої знайомі. Лишилася ще тут побути трішки.

Приємно, що відношення людей один до одного змінилося. Допомагали і зараз допомагають один одному, навіть чужі люди розуміють тебе. Це залишає такий слід приємний.

Наше майбутнє уявляю щасливим, згуртованим. Всі повернуться до себе додому з-за кордонів, діти і батьки зустрінуться, брати з сестрами, повернуться наші хлопці, які нас боронять, живими і неушкодженими. Хочу, щоб ми всі-всі подивилися в очі один одному і сказали: «Ми витримали! Ми дочекалися!».

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Енергодар 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій