Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Богдан Телицин

«А потім - невідомість і суцільний страх»

переглядів: 14

Телицин Богдан, учень 11 класу Краматорського ЗЗСО №22 ім.М. Крупченка

Вчитель, що надихнув на написання есе - Горбач Марина Олександрівна

Війна. Моя історія

- Мамо!..Ну подивись, як смішно наш Степанко стрибає через кучугури.. Бачиш? Йому ж сніг аж по вуха...постривай,друже,ти ж мопс, а не снігоход...І не холодно йому.... - А он сніговика хтось вчора робив... А де ж його ніс-морквина? Без неї це ж уже і не сніговик. Треба завтра обов’язково винести і додати йому яскравого носа. А може ще й жінку йому зліпимо? І дітей, щоб не сумно одному?.. - А бабуся до нас приїде на Новий рік? Так? Справді?..Дійсно,чого ж їй вдома в інщому місті одній сидіти. Ялинку їй нашу покажемо,нові гірлянди..

- А можна я сьогодні трохи пізніше додому прийду? Ну, маааам, я ж просив не запитувати.. - А давайте на весняні канікули на Західну махнемо, завжди ж мріяли, щоб разом, усією сім’єю,там сакури,Карпати,краса.. - А давайте...
Усе це було до.

До. ...Таке страшне слово. Як риска. Як хрест. Як короткий зойк. Коли доторкнувся до чогось гарячого і відчув нестримний біль, що миттєво по натягнутих струнах нервів дістався самого серця і заліг на його дні величезним каменем.. Бо потім було ПІСЛЯ.. Це інше слово. Велике і мале одночасно.

У цьому слові - гучне переддосвітне громихання перших вибухів, перелякані очі мами, стривожений голос тата, підбадьорливі недолугі жарти друзів. А потім - невідомість і суцільний страх.

Тоді все здавалося якимось жахливим непорозумінням, дивним сном, що от-от має завершитися. Ми всі прокинемось, і життя продовжиться. Але замість цього в моїй пам’яті лише якісь уривчасті спогади, ніби кадри страшного кіно. ..От ми спішно збираємо речі, мама про щось сперечається з бабусею, вмовляючи поїхати з міста.

..От ми ліпимо скотч на вікна,бо так вже було у 2014 році. Якесь дежавю.. ..От ми сидимо по різних, нібито безпечних кутках квартири : в коридорі,у ванній,за шафою. Невдовзі нам вже доведеться вивчити нові терміни : “дві стіни”, ”приліт” , ”іскандер”, ”світловий режим”. А поки що ми тільки підбадьорюємо одне одного, сподіваючись на краще.

...От ми вже їдемо подалі від вибухів, не знаючи, що безпечного місця в нашій країні вже немає. З нами - кіт і пес. Вони - теж наша сім’я, але з ними важче знайти житло. Такі справи. ...От ми вже якось продовжуємо жити, батьки працюють, ми з братом навчаємось. Це все між тривогами і блекаутами. ...От ми вперше чуємо звук від прильоту в будинок у сусідньому кварталі - і серце по-особливому стискається і болить  якимось новим болем.

...От ми вже донатимо, читаємо новини,співчуваємо і дуже хочемо додому. Туди, де лишилось наше серце. І незважаючи ні на що, ми чекаємо на завтра. Завтра! Дзвінке. Сильне Впевнене. Ніби промінь сонця лоскоче щоки на світанку крізь мереживну фіранку у моїй кімнаті.

Як сплеск крил об воду, коли птах злітає в небо з річкової дзеркальної поверхні. Завтра - це там, де тато з мамою знову займаються улюбленою власною справою в рідному Краматорську, де брат працює перекладачем,як і хотів,де кожного вечора я гуляю з друзями,ми їмо морозиво,сміємось і мріємо про майбутнє. Завтра обов’язково настане. Але як раніше,вже не буде. Бо все змінилося. Бо ми змінилися..Все буде тільки краще. Я це точно знаю.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Краматорськ 2022 2023 Текст Історії мирних діти психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій