Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вероніка Гавжева

"Увечері на наше селище посипалися снаряди"

переглядів: 285

Гавжева Вероніка, 16 років, Новолуганська ЗОШ  I – III  ст.

В Україні 2014 року почався збройний конфлікт, який проходить на Донбасі. Це зачепило всі сім’ї, було зруйновано будинки та вбито багато людей. Це також зачепило мене і мою сім’ю.

На той час мені було всього 9 років, але я пам’ятаю ті страшні події. Перший вибух я почула в далені, але всі ми дуже злякалися. Це були лише перші постріли, але далі їх було все більше і більше.

Було також багато воєнної техніки. Проїздили танки та залишали білі лінії на дорозі. Навіть гелікоптери пролітали мимо наших вікон та намагалися нас розгледіти. Так, вся ця техніка була великою і страшною для мене, але ніяк не страшніше всіх вибухів і пострілів. Постійно було чути свист снарядів, що пролітали мимо, і вибух їхнього падіння.

Завжди тряслися вікна, дрижали стіни й було чути плач дітей та крики дорослих. І все це було майже кожен день.

Ті страшні вибухи змушували нас постійно сидіти вдома. Але коли ми грали на вулиці, під свист снарядів кидали свої іграшки та бігли додому. Це все залишається в моїй пам’яті і ніколи не забудеться.

Але була одна подія, яку наші односельчани  згадують із жахом. Це сталося 18 грудня 2017 року, напередодні Дня святого  Миколая.

Увечері на наше селище посипалися снаряди та було чути вибухи. Ми тоді всією сім’єю й уявити не могли, що таке станеться. Всі ми дуже злякалися, але люди, які проходили по вулиці, діти, які були на шкільних гуртках, всі вони дивом не постраждали, опинившись  в зоні епіцентру.

Багато снарядів полетіли в будинки, школу та дитячий садок. Багато людей залишилися без вікон та дверей.

Це було настільки жахливо, що я досі здригаюся від тих снарядів.

Кругом лежало розбите скло та шматки снарядів і куль.

Ці дні були дуже страшними для нас усіх.  Я дуже сподіваюсь, що зовсім скоро наше молоде покоління не буде бачити цих страшних подій. А дорослі спокійно виходитимуть зі своїми дітьми на ігровий майданчик і забудуть, що таке страх.

Сподіваюсь, що події 18 грудня 2017 року залишаться в моїй пам’яті не лише як початок війни, а й як її завершення.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новолуганське 2014 2021 Текст Історії мирних діти 2014 психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій