Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віра

"Україна переможе. Життя переможе!"

переглядів: 268

Я, викладач одного з державних закладів вищої освіти в моєму рідному Києві, жінка на 9-му місяці довгоочікуваної і непростої вагітності. Після того, як повідомила батькам про те, що при надії (люблю цей український вираз), згребла у мами-педіатра книжки, і почала досліджувати нову для мене тему – материнство. Паралельно сильно переживала (і продовжую переживати), як залишу своїх студентів, адже 10 років вони були моїми дітьми. А тут війна. І маю комбо:

Чоловік – з Криму. Його батьки там. Його бабуся урочисто повідомила, щоб не переживали, «путін всех спасет»

Мама – з Росії, представниця нац.меншин, про яких і самі росіяни не впевнена, що знають, тих, хто має лише залишки усного мовлення, а писемність загублена. Її базова сім’я там і наша бабуся не телефонувала від початку війни півтора місяця, а інші «родичі» почали доводити, що те, що вони бачать у телевізорі вірніше за те, що ми бачимо у вікно.

Нажаль, перші обстріли були дуже близько, і від маминої амбулаторії залишились лише уламки і гори битого скла (єдине, дякуємо Богові, що «приліт» був вночі і лікарів з пацієнтами там не було).

Батько – з Донецьку. Там у нас лише могили лишились.

24-го мали б бути пари онлайн. Одна з моїх груп на зв’язок вийшла частково на 8:15. Студенти на дистаційці, по всій Україні. З’ясували, чи всі в безпеці, домовились не падати духом і аналізувати почуте не через призму страху, не рептильним мозком, а через призму логіки.

Друга група на 9:50 вже на пару не прийшла, хоча всі написали повідомлення, що в умовній безпеці. Далі, як більшість, наступний тиждень, не пам’ятаю.

Звісно, чоловік і близькі, які знали про мій стан, наполягали, щоб я їхала закордон. Було і є до кого. Я безмежно вдячна за готовність допомогти. Саме такими моментами і перевіряються справжні друзі.

Але я не могла і не можу уявити ситуацію, коли залишу свою сім’ю і не знатиму, як вони, що з ними. Це страшніше за сирени і вибухи поруч.

До того для мне стала неприйнятною думка, що мій син народиться не в Україні. Можливо це гормони, неадекватне мислення вагітної, але, як казав Мартін Лютер: «На том стою и не могу иначе».

Принципово хочу розказати не про те. Найбільше стресу отримала, коли разом з колегами ми почали з’ясовувати, де наші студенти. Через месенджери, телефони, знайомих, батьків, сусідів. І ця нон-стоп переписка: «Катя в Бучі», «Марину батько напередодні відправив в Іванків до бабусі, чомусь вирішив, що там безпечніше», «Іван в Перемозі», «Аня виїхала з Харкова», «Назар тиждень назад писав Олегу, що в Маріуполі з сім’єю», «Марія не відповідала, але вже в Польщі».

Коли з 435 студентів нашої кафедри залишилось 12, місце знаходження яких було або невідоме, або з’ясовано, що в окупації, то було відчуття, що світ зупинився і коливання повітря відбуваються тільки тоді, коли діти відповідають, що вибрались, або їх рідні повідомляють, що вже все нормально.

Ми пережили вже 5 місяців війни і я не маю жодного сумніву, що ми переможемо.

До тези доктора Комаровського, що абсолютна більшість справжніх українців хороші і майбутнє за нами, приведу декілька аргументів-прикладів історій моїх студентів. Імена, звісно, міняю.

Іванка

Найперше мені написала Іванка, попросила довідку, про те, що вона студентка, бо оформлювала специфічний пакет документів. Батько-військовий був вбитий у Бучі у перші дні. На пропозицію про допомогу сказала, щоб все, що ми хочемо їй прислати, переказали ЗСУ.

Коли періодично питала в неї, як вона, писала мені щось на зразок: «От сьогодні готувала для військових. Я тримаюсь і Ви тримайтесь». Неймовірно мужня дівчина.

Костя

21:30. Телефонний дзвінок. «Костя, що сталося?!», «Не повірете, мені прийшла повістка! Давайте оформлювати академку!». Кажу, що студентів стаціонару не мають брати на службу, а він щасливий каже, що одразу записався добровольцем і от за два місяці його призвали.

Спочатку свобода, а потім – освіта і майбутнє. Тільки в такій послідовності.

Зараз періодично фотки в формі присилає і пише, що з ним все гаразд, бо ми так з ним домовились. Того тижня ще 5 хлопців з аналогічною історією зателефонували. Пішли добровольцями. Зараз вже 10 служать, проходять підготовку. Всі обіцяли повернутися і вчитися далі. Хочу в це вірити.

Це особлива тема – захист курсових і дипломів з бліндажів та у військових частинах. Не питайте, як вони взагалі умудрились доробити, дописати, дорахувати ті роботи. Уявлення не маю! На силі волі, на впевненості, що їм це під стать.

З одним хлопцем репетирували захист диплому, проговорювали питання. Наступного дня його друзі зі взводу намагались під час захисту підказувати і, судячи з крику і вітань на фоні, оголошення оцінок слухало не менше полку.

Волонтерство

Дуже багато волонтерять. Самовіддано. Готують харчування, розять по будинках гуманітарку, плетуть сітки, шукають мед.комплекти для військових, самі шукають і збирають на гроші.

«Не можу бути присутнім на Атестаціному іспиті, бо везу гуманітарний вантаж». Це з заяви про прохання щодо перенесення іспиту. Дівчатка, які виїхали закордон, знайшли роботу і переказували зароблене на волонтерство тут, або купляли щось одногрупникам, які в ТрО і передавали в Україну.

Маша

Окрема тема «Маріуполь». Там застрягло двоє моїх дітей. Одна, студентка 4-го курсу, Маша, неймовірна панянка з характером, різнокольоровим волоссям, тунелями, пірсінгом по всьому обличчю і піврічною донечкою перші тижні писала, щоб я за неї не переживала, у них приватний будинок, нормальний підвал і вони взагалі на краю міста.

Більше місяцю не було з нею зв’язку. Нарешті з’явилась позначка в Телеграм, що «була в мережі 3 години тому». За день вона відповіла, що вони виїхали, але вже не було куди, тому в Росію, до бабусі. «Не питайте, чого те вартувало. Я повернусь в Україну, як тільки зможу».

Макс

Інший, Макс, не виходив на зв’язок два місяця. Інколи викладачам або одногрупникам писала його бабуся або відписував друг, з якими він або хтось з сім’ї виходили на зв’язок.

За 1,5 місяці Максим написав старості групи, що вони з сім’єю виграли в російську рулетку, бо один будинок є, двох немає. У наступному реченні запитав, чи його не відрахували ще з університету… Уявіть.

…Десь напередодні сесії вони нарешті виїхали і повідомлення про це викладачі пересилали один одному, як неймовірну звістку. Ревіли всі. За пару днів він написав, як же йому скласти сесію…

Це лише верхівка айсбергу про нашу молодь, з чим зустрілась я, а ми з Вами знаємо, що на поверхні айсберг з води визирає лише на декілька відсотків. Це дає не надію, а впевненість, що Україна переможе. Життя переможе!

З повагою, Віра

Історію передано до Музею телеграм-каналом доктора Комаровського.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київ 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта перший день війни 2022 Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій