Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Інесса Пустовалова

"Тепла постіль, вода та тиша – це розкіш"

переглядів: 266

Инесса – адвокат в Національній асоціації адвокатів України. Як тільки пройшов перший етап шоку, Інесса продовжила працювати, надавати послуги своїм клієнтам, прослідкувала, щоб всі сплатили податки, а також долучилась до ініціативи збору доказів злочинів російських окупантів, пошуку ліків, проводить безкоштовні юридичні консультації для населення.

Як я уявляла мій перший день весни??

Точно не так.

Тепла постіль, вода та тиша – це розкіш

Замість того це 6ув день війни!!

Ранок почався з того, що пролунав такий потужний вибух поруч зі мною, що скло з вікон повилітало майже по всій центральній частині міста. У моєму будинку також повилітали вікна на першому поверсі!…. Вибух в ОДА.

Але я більше не плачу і не боюсь!… У мене злість на «вєсь рускій мір», ненависть, та дика жага допомогти людям! Чим я і займаюсь! Люди дуже надихають: координую доромогу фінансову, збираємо речі для армії, мирних мешканців. Також прошу своїх іноземних друзів допомогати нашим хлопцям.

Цей день увійде в історію. День геноциду Харків’ян та всього українського народу! І я, як адвокат України, вже долучилась до ініціативи збору доказів винещення нас, Українців, поганцями рашистами.

Не знаю, який вже день… вже не рахую.

Просто сльози і відчай…

Це центр міста і 200 метрів від мого будинку…

Денацифікація чи визволення???!!!

Покидьки!!!!

20-й день війни чи 21-й?

Психологи кажуть, що 20-21 день найтяжчий. Особисто для мене ні! Тому що позаду вже 7 нервових зривів, панічні атаки.

Сліз вже немає. І я зараз нічого не відчуваю зовсім.

Завантажила себе справами щодо допомоги країні.

До речі, я в Україні. Кордон перетинати не збираюсь.

А ось 20-й день дійсно виявився дуже тяжким для моєї бабусі, яка є дитиною Другої Світової війни. І яка пережила голод 1947 року. Ніколи не бачила, щоб вона так плакала як зараз, хоча я намагаюсь створити всі найкомфортніші умови для частини моєї родини, що зі мною.

«Инночка, я так хочу еще пожить! Я думала, никогда больше не будет войны!»

Тепла постіль, вода та тиша – це розкіш

Ну шо? Які новини…. Із поганих: звичка за 21 день не сформована.

Але добрих новин набагато більше:

1. Я, як адвокат України, повернулась до роботи. Наразі мої послуги здебільш це консультації - pro bono: від підприємця до особи, яка хоче отримати статус біженця чи тимчасове укриття. Зараз знання – це також зброя. Неабияка.

2. Всі мої клієнти, які залишились зі мною, сплатили ПОДАТКИ!!! Я прослідкувала, Ви круті молодці! Пишаюсь працею з вами!

3. Всі мої клієнти-підприємці передали свою продукцію, що вони виготовляли, чи то до лав ЗСУ, чи то на потреби цивільного населення!! Абсолютно безкоштовно, звичайно!!!!

Навіть ті, хто виготовляв меблі – передали стільці, столи у бомбосховища, щось до тероборони. Ті, хто виготовляв продукти харчування, годують армію, дітей, лікарні.

Я пишаюсь, що Ви зі мною! Дякую!

4. Із тими, хто не захотів безоплатно допомагати країні, надавати пальне безоплатно швидким та армії, або ще і підвищів ціни на якісь позиції, договори були розірвані із моєї ініціативи!

Після нашої Перемоги я також працювати із такими компаніями відмовляюсь. За будь-які кошти.

5. Волонтерство. Я все також координую допомогу для наших бійців, цивільних, перекладаю тексти на іноземні мови для наших партнерів. Пишіть в приватні повідомлення. Разом - Ми Сила! Давайте допомагати один одному та концентрувати наші зусилля!

6.Вперше за всю війну нафарбувала очі, щоб якось привести себе до психологічного ладу. Та згадати, якою я була до війни… А, значить, звичка все ж почала формуватись… Звичка формується.

24-й день війни.

І я потрохи тільки зараз розумію, що треба жити далі.

Пройдено всі стадії «психозу воєнного часу». Від людського страху від бомб поруч та панічних істерик до почуття сорому за те, що я врятувалась. Від небажання жити далі до бажання робити дуже багато для своєї країни, армії і простих людей.

Що виявилось найважливішим:

-отримати ту саму смску від дорогої серцю людини із текстом: «Все ок»

-можна і без грошей, і без речей - головне, щоб кохані були поруч.

-правило 2х стін рятує життя і це правило врятувало не один раз і моє життя.

-замість латте можна просто чай.

-тепла постіль, вода та тиша - це розкіш.

-«як ти?»=«я люблю тебе»

-коли допомагаєш іншим - стає легше на душі.

-список справ, що зробити у майбутньому, може вберегти від суїцидальних думок. Бо то мотивація.

Жінка також може освідчуватися у коханні першою і це норм!

32 дні війни

Так я виглядала перед війною: усміхненою жінкою, у якої не було ніяких особливо проблем… раділа життю, мала власний юридичний бізнес, який я хотіла розвивати, писала дисертацію… розклад дня був такий, як я хочу… «жила у своє задоволення»….

Тепер же моє життя інше: я живу від повітряної тривоги до повітряної тривоги…. Іноді, поки я підіймусь із укриття, починається вже нова сирена…

Сон по 4 години… під "гради" спати - ок!

А ось винищувач - це страшно. Лише коли він скидає ракету/бомбу, думаєш: «Скинув! Значить наступна, мабуть, не скоро… Можна пожити!»…. Помирати не страшно - це просто мить, а ось чекати на смерть - це забирає нервові клітини.

Зараз мій розклад також змінився: півдня координуємо, готуємо їжу та передаємо її на потреби, шукаємо ліки, збираємо кошти, а півдня – це безоплатна юридична допомога для населення, що хоче поїхати за кордон, допомога для підприємців.

Про дисертацію я ще мрію, але частини университету немає… а мій науковий керівник знаходиться у стороні Херсону… і навіть не може виїхати.

Руки мої теж не знають ні про які манікюри, а обличчя не пам’ятає про помади… тому що просто немає часу і це все зараз є не таким важливим.

Девіз: бути корисним тут і зараз, чим можливо…

Війна - як перевірка почуттів, друзів…

Кохання не проходить перевірку, чужі стають рідними… Найкращий подарунок став - питання «ти як?» замість парфумів. Найкращий психолог - це розмова із бійцем, що ми тримаємо стрій. Ну, і декілька крапель Арестовича.

Найголовніше – це комунікація, це люди! Життя. Діти. Які усміхаються. А егоістичне життя лише для себе виявилось… ну, який сенс в ньому?

Чекаю той день, коли повітряними будуть лише поцілунки замість тривог…

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 Текст Історії мирних жінки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення робота внутрішньо переміщені особи перший день війни 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій