Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валерія Шишкіна

"Ось вона, жахлива та страшна війна"

переглядів: 247

Війна. Що для вас значить це слово? Що ви відчуваєте, коли чуєте його в новинах або розмові знайомих? Чи вам були відомі такі неприємні відчуття, як жах, біль, тривога? Чи бачили ви колись, як жорстока війна забирає сотні, а то й тисячі невинних життів звичайних громадян? Як проливається кров лише через якісь землі та владу? Як люди жорстоко знищують самі себе, борючись за славу і силу своєї країни? Ви це бачили? Бачили увесь цей жах?

Добре, якщо ні. Вам пощастило, що ця неприємна частка з найжахливіших дій людства не торкнулася вашого життя. Це дуже добре.

А тепер уявіть, хтось бачив цей жах на власні очі, він відчував весь той страх, який приносить війна.

Повернемося на початок нашої теми. Що таке війна? Впевнена, що у кожного дане слово асоціюється з неприємними емоціями і думками. Це дійсно так. Війна – це жахливо. Мені здається, що це найгірше, що тільки є в усьому світі. Війна знищує все те, чим ми дорожимо: батьківщину, сім’ю, силу волі і навіть життя.

Вона забирає все це, не залишаючи нічого, крім знищеної рідної землі, на яку пролили кров відважних солдатів; землі, в яку намагаються втоптати нашу свободу та незалежність.

Коли почалась війна в нашій країні, мені було всього лише десять років. Я була мала і зовсім не розуміла, що коїлось в нашій країні. Я просто жила спокійним життям, як усі інші діти.

У мене були сім’я, друзі і гарне дитинство. Я жила у достатку і гармонії, не знаючи жаху у своєму житті. Рік за роком я робила нові відкриття, насолоджувалася життям. Я вчилась, гралась на вулиці з іншими дітьми, святкувала усілякі свята, проводячи час зі своєю родиною. Я навіть не уявляла, що у когось може не бути всього того, що є в мене.

Я тоді знала про війну від своїх родичів, але не усвідомлювала, що це таке, погано це чи добре. Якщо чесно, мені тоді було все одно. Головне, що в мене в житті все добре, і більше мене нічого не хвилювало. Але роки минають, я подорослішала, як і моя свідомість та розуміння того, що коїться в моїй країні.

Та все ж таки, в моєму житті відбувся переломний момент, коли я зрозуміла: ось вона, жахлива та страшна війна.

Точно не пам’ятаю рік, коли це відбувалося. Можливо, на той час мені вже було років тринадцять-чотирнадцять. Я була у бабусі і займалася хатніми справами. А ж раптом мене покликала бабуся до себе. По її зажуреному обличчю я зрозуміла, що щось сталося. Коли вона розповіла мені неприємну новину, моє серце наче стиснулося від жаху, а повітря перестало йти до легень.

Мені сказали, що одна з бомб ворога прилетіла до Краматорська, в селище Городещина. Саме туди, де проживає моя мама.

Бомба впала прямо на міст. Від цього мені стало дійсно страшно, адже через зіткнення снаряду з землею стався поштовх, через який один із будинків розвалився. Це дуже страшно, повірте мені. Особливо неприємно усвідомлювати, що якби вибухонебезпечна зброя впала трішки в іншу сторону, трохи ближче, зруйнувало би будинок моєї матері, який знаходиться поруч з тим будинком, що, на жаль, постраждав.

Навіть не уявляю, що було. Якби результат цього випадку був неприємним, я б дуже сподівалася, що в той день моя мама була на роботі. Але яке щастя, що доля вирішила обійтися в цій ситуації без жертв.

Після того, що сталося, я однозначно можу сказати, що війна є дуже поганою.

Я зрозуміла, що це таке і які за цим йдуть наслідки. Тому я дуже сильно сподіваюсь, що в подальшому житті цей жах закінчиться і ніколи не повториться. Я не хочу, щоб це побачило наше майбутнє покоління. Нікому не бажаю пережити подібне. Тільки побажаю, щоб в нашій країні та й в усьому світі панувала гармонія, щасливе та спокійне життя.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мирне 2014 2021 Текст Історії мирних діти 2014 психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій