Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Микита Тараканов

"Один день… Одна година… Одна хвилина…"

переглядів: 251

Тараканов Микита

Молочанська загальноосвітня школа  І-ІІІ ступенів

Вже сьомий рік у моїй країні неспокійно. Вже сьомий рік, майже кожного дня  на фронті гинуть десятки хлопців, чоловіків, жінок. В моїй родині немає людей, які бували на фронті, але ми все одно відчули війну на собі: її кровожерливість, безсердечність.

Особисто для мене війна почалася в 2015 році.

До цього я був 9-річним  хлопчиком  у  рожевих  окулярах, який не знав, що таке небезпека. Бачив лише танки, які їхали в сторону Маріуполя, але не розумів навіщо.

Початок бойових дій на Донбасі сильно вплинув на мою родину, особливо на дідуся з бабусею. Чому? Бо моя мама працювала в аеропорту міста Донецька, і коли почалися бойові дії, вони дуже розхвилювалися.

Моїй мамі було страшно, але вона, розмовляючи зі мною кожного дня по телефону, говорила, що все добре.

Один день… Одна година… Одна хвилина… І наше життя змінилося ще більше! Тоді розбомбили аеропорт – і моя матуся втратила  роботу. Я чув, як найрідніша в світі для мене людина плаче в слухавку, розмовляючи з бабусею. Мені так захотілося з’їздити до неї, обняти, підтримати. Коли вона повернулася додому, моєму щастю не було меж!

Одного разу мама мусила взяла мене з собою. Нудна подорож тривала 6 годин, а пізніше, під’їжджаючи до зони бойових дій, я почув звуки вибухів. Неможливо описати ті емоції, які того моменту відчув на собі.

Мабуть, в моїй голові за одну секунду пролетіли всі жахіття війни, які міг собі уявити!

Матуся жила в Авдіївці. На той  час я не знав, що це місто знаходиться за десять кілометрів від фронту. За містом всюди виднілися воронки від вибухів, вони нагадували величезні рвані рани на покаліченому тілі нашої рідної землі – України. Водночас стало лячно – і я заплакав. Мама обняла і з жалем сказала: «Ось це є те, що зветься війною, синку». Тоді я зрозумів, що моя матір – смілива жінка, яка ризикує життям заради мене.

 Під час того візиту прийшлося пережити мені ще одну моторошну подію. Під вікнами нашого будинку почулися постріли. Коли я вийшов на балкон, побачив два тіла, які лежали нерухомо. Пізніше під’їхала швидка, а коли їх забирали, було зрозуміло, що ці люди відійшли у вічність.

Мене охопив жах, а мами вдома не було.

Згадувати ті події без сліз не вдається до сих пір. Не зрозуміло, як люди можуть жити і працювати в такій атмосфері, яка пригнічує.

Що для мене мир? Мир – це спокій в душі, коли ти не боїшся, що на твоє місто можуть скинути бомби, не боїшся танків, не чуєш пострілів та вибухів, не бачиш зруйнованих будинків. Мир – це впевненість в своєму майбутньому. Хочеться, щоб Україна позбулася цього пекла на своїй території, щоб сини і дочки повернулися додому, щоб над всією країною широчіло мирне небо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Молочанськ 2014 2015 2021 Текст Історії мирних діти 2014 2015 обстріли безпека та життєзабезпечення діти 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій