Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Руднєва

"Нема неважливих свідчень війни"

переглядів: 361

«Один іноземець на днях сказав мені, що був у Бучі. І там дійсно не дуже, але, мовляв, не так погано, як це показують в ЗМІ». Ольга Руднєва розповідає, які страшні кадри бачив своїми очима її чоловік, і як важливо документувати всі події, що сталися в Україні.

Нема неважливих свідчень війни

Один іноземець на днях сказав мені, що був у Бучі. І там дійсно не дуже, але не так погано, як це показують в ЗМІ. Я написала йому, що Буча була звільнена більш ніж місяць тому. Написала, що шалені ресурси були спрямовані на повернення її до життя. І те, що від неї зараз не сивіє волосся, теж маленький акт героїзму.

Я згадала реакцію мого чоловіка, який потрапив туди через пару днів після звільнення. Він розповідав про розстріляні машини з написом «Діти», про розтрощені будинки, про голодних людей на вулицях, які раділи вантажівці з українським прапором. Я досі пам’ятаю ту біль, яку відчувала, слухаючи його розповідь та роздивляючись фото.

І тепер ця фраза «не так погано, як це показують» застрягла в голові.

А якщо одного дня звільнений та вичищений Маріуполь та «Азовсталь» теж комусь покажуться просто містом, де щось сталося?

А якщо братські могили комусь одного дня стануть просто кладовищем? А якщо наші митарства за кордоном по хостелам, виставковим центрам та вокзалам колись стануть просто періодом, коли ми вимушено «жили за кордоном»?

Тато моєї подруги, літературознавець, на днях сказав мені: «Пишіть, Олю, документуйте емоції, спогади, переживання. Це дуже важливо, щоб зберегти пам’ять про цю війну і цей період».

Я здивувалася, бо не під пулями, не на передовій, бо не сиділа тижнями в підвалі, і мої відчуття неважливі. І він відповів, що неважливих свідчень війни не існує. І відчуттів, що не несуть змісту та сенсу, теж не існує.

Важливо залишати свої спогади, свої відчуття та свої висновки тут і зараз. Це болюча частина нашої історії і болюча частина історії нашого життя.

Це те, що наш мозок спробує витерти, як комунальники витирають кров після ДТП з доріг.

Я довго думала про це, а потім моя подруга сказала: «Давайте зробимо селфі для себе, щоб пам’ятати, що це було. І що в цій жахливій ситуації ми мали цю мить». Я відсторонилася. І вона додала: «Кажуть, зараз важливо робити селфі, документувати життя».

Бо нема неважливих відчуттів. Нема неважливих свідчень війни. Нема неважливих митей життя. Нам треба все це зберегти та пронести в собі як частину нашої історії, як частину нових нас. Таких, якими зробила нас ця війна.

І так, зробила селфі з чоловіком. Задокументувала нашу зустріч тривалістю вісім хвилин. Другу коротку зустріч за 77 днів війни.

Історія з відкритих джерел.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київ 2022 Текст Історії мирних жінки психологічні травми безпека та життєзабезпечення перший день війни 2022 Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій