Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юрій Ткаченко

"Найстрашніше, що я бачив – це війна"

переглядів: 321

«Найдорожче у людини – це життя» (М. О. Островський). Особливо очевидним це стає в період воєн, які постійно супроводжували нашу історію.

У всі часи захисники Вітчизни користувалися величезною повагою, тому що для них життя співвітчизників було набагато дорожче власного. Їм довелося зазнати болю, втрати друзів та навіть позбавитися власного життя, але гинули вони з почуттям виконаного обов’язку.

Найстрашніше, що я бачив – війна дві тисячі чотирнадцятого року. Багато захисників вітчизни відали своє життя за свободу України, за життя своєї великої родини.

У воєнний час героїзм проявлявся не тільки на фронті. Мільйони наших громадян допомагали провіантом, у моїй школі ми збирали тканину для танків, також провіант. Маючи забезпечення провізією, зброєю, технікою та медикаментами набагато імовірніше здобути перемогу. Не можна залишити без уваги працю наших полководців, керівників, конструкторів, лікарів, діячів мистецтва.

Жінки, старі, діти – кожен громадянин України в міру своїх сил працює на благо Перемоги.

Однак війна – не тільки історія героїзму захисників Вітчизни, а історія страждань. Загинуло дуже багато наших співвітчизників, серед них були жінки, старі, діти. Найстрашніші сторінки війни – маленькі хлопці та дівчата.

«Цілий світ не вартий однієї сльози дитини». Мільйони покалічених доль, беззахисних жертв. «Перемога у війні так само не можлива, як перемога над землетрусом» (Джанет Ранкін).

Я вважаю, що захист України – справа усіх патріотів.

Усі нації і народності нашої країни роблять свій внесок у захист Вітчизни, нашої Вітчизни. Захисники продемонстрували велику силу в захисті миру, силу єдиної згуртованої багатонаціональної держави. Як мильна бульбашка, лопнули плани ворогів миттєво захопити Україну, зазіхнути на наш суверенітет.

У війн завжди є дві сторони медалі.

Відвага й страх, честь і трепет, герої й зрадники, ріки вина та крові.

На мою думку, треба проливати світло не тільки на незгоди, а й на героїв, проте писати не лише про відвагу солдатів, а й про те, що війна – час поневірянь, що вона несе лише жахи та страждання.

«Поганий мир завжди кращий за добру війну», – казав Марк Туллій Цицерон. Варто розуміти, що війна не є методом вирішення проблем, вона лише конвертує людські життя на ціну, яку можна було заплатити в мирний час.

Наостанок хочу сказати, що перш за все треба цінувати мир.

Війна зробила мене пацифістом, людей навколо – старішими, нашу землю – скривдженою.

Треба цінувати людей, що поблизу, бо війна може стати несподіваною, та й не тільки війна, будь-яке лихо, як пандемія, наприклад, не буде попереджати про свій прихід. Треба цінувати захисників миру, спокою, безпеки.

І найголовніше –  треба цінити Україну та наше майбутнє, бо ми – це Україна, а Україна – гарант нашого майбутнього.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Краматорськ 2014 2021 Текст Історії мирних діти 2014 психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій