Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Бондаренко

"Денис сьогодні до ліцею не прийде, бо почалася війна…"

переглядів: 76

Державна служба якості освіти України та управління Державної служби якості освіти у Київській області діляться історіями вчителів закладів освіти, які в непростих обставинах надихають дітей продовжувати навчання.

Людмила Бондаренко

Посада учитель української мови та літератури Славутицького ліцею Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області.

"Мій ранок 24 лютого розпочався з телефонного дзвінка мами одного з учнів: «Денис сьогодні до ліцею не прийде, бо почалася війна…» Війна? Розгубленість, тривога, страх, відчай – не можу навіть зараз охарактеризувати свої відчуття. Жодне слово не підходить. Хіба що всі, разом узяті. Згодом надійшло повідомлення від адміністрації закладу про те, що діти залишаються вдома, і розуміння того, що наше життя змінилося… 

А далі довгі березневі канікули, коли місто було оточене ворогом. Навчання змогли відновити лише 4 квітня.

Звісно, кожен розумів, що йшлося більше не про навчання, а про те, як підтримати дітей у цей страшний час, як відволікти їх від потоку щоденних сумних новин про відібрані ворогом життя й зруйновані долі, про насильство й розруху.

Коли готувалася до перших уроків, думала, що без сліз не зможу навіть привітатися з дітьми. Але ні, не розплакалась. 

Уже вкотре подякувала долі, що стала філологом. Уроки літератури – це ж постійний діалог з минулим, діалог з цілим світом і з самим собою. Уявляєте, у 8 класі на першому уроці літератури розглядали оповідання О.Довженка «Ніч перед боєм». Хто б міг подумати, що нашим учням не треба буде пояснювати, що таке війна. Цей твір мені особисто дав зрозуміти, що закони мирного життя, що записані в Біблії (возлюби ближнього свого, як самого себе; не вбивай) зовсім не актуальні на війні. Закони війни інші – це закони не любові, а ненависті до ворога. І ці закони О.Довженко озвучив устами діда Платона: «Коли цілиш у ворога, возненавидь ціль… Перемагають горді, а не жалісливі!» Про це й говорили, згадуючи події Другої світової, формували власне ставлення до війни, кожен робив свої висновки. 

У 9 класі довелося закінчувати вивчення творчості Т.Шевченка онлайн. Послання «І мертвим, і живим…»

Коли, як не зараз, актуальні уроки Кобзаря, що мають стати національною ідеєю: вивчіть свою історію, вивчіть свою мову, об’єднайтеся! Маю надію, що хоч зараз українське суспільство ці уроки зрозуміє й засвоїть. 

Не намагалася на уроках постійно говорити про війну, але коли можна провести паралель, завжди робила це, щоб показати зв’язок між минулим і сучасним. 10 клас, В.Стефаник, «Камінний хрест», кінець XIX століття. Проблема еміграції галицького селянства. Наші дні. 6 мільйонів українців перетнули кордон у пошуках безпеки. Ще 8 мільйонів стали внутрішніми переселенцями. І наші деякі учні залишили свої домівки. Чи повернуться?

На уроках мови теж було безліч можливостей говорити про актуальні речі. Так, у 9 класі аналізували текст, робили синтаксичний розбір складних речень. Для аналізу взяли пісню Макса Барських «Хай буде весна». А в ній що не речення – то складна синтаксична конструкція (філологи мене зрозуміють!), тож є над чим попрацювати:

Хай буде весна,

Поки ми стоїмо до кінця,

І нас не зламає війна,

Наша віра єднає серця,

Україна навіки жива".

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Славутич 2022 Текст Історії мирних жінки психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта робота діти перший день війни 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій