Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Максиш Шепель

"Чому в очах людей така безодня?"

переглядів: 337

Очі… Глибокі, сповнені смутку та зруйнованих надій. Для мене відлік нової реальності почався саме з очей. Маминих. Завжди впевнених, завжди веселих, бадьорих уранці, коли потрібно вставати мені, ще тоді десятирічному хлопчику. А в цей день навіть лагідний голос не міг приховати всього болю, що причаївся в маминих очах.

– Сину, нам потрібно поїхати!

– Мамо, ми будемо подорожувати?

Тепер тільки я розумію, чому в маминих очах не було захоплення від моїх слів, не було святкової метушні квартирою, коли збиралися, не було планів на нові вихідні.

Моє рідне місто – Горлівка, у цей день я не зустрів дітей на майданчику, але уявив очі своїх знайомих. Що в них? Страх… Пізніше матуся пояснила мені, що квартира мого друга зруйнована дощенту, згоріли всі його іграшки та книги.

Для мене, дитини, війна була настільки іграшковою, що я не міг зрозуміти, чому все не можна завершити та зупинити. Але те, що це справжня загроза, я побачив на власні очі.

Навколо все рідне та близьке, школа, вулички, якими ти щодня біжиш, зустрічаєш усміхнених містян. Це сниться мені щоночі.

Я не хочу, щоб спогади про війну були тими спогадами, що я буду передавати своїм майбутнім дітям.

Я хочу, щоб моє місто знову стало справді українським, щоб ті вогники в серцях людей, що залишилися за цегляними стінами, усім бідам на зло розгорілися справжнім полум’ям. Таким вогнем, що підносить над усім злом війни. Не можна зазіхати на рідну землю, підняти руку на брата, понівечити святе, зректися свого коріння.

Так, я тоді, десятирічний, не зміг пояснити собі, чому в очах людей така безодня.

Тепер я розумію, що моя сім’я поїхала не з Горлівки, моя сім’я поїхала від скляних очей, в яких чужі українцям образи.

У 2015 році я ще не розумів, наскільки важко залишити свій рідний дім.

17 вересня 2021 року мені виповнилося сімнадцять. Я точно знаю, що хочу впевненості для своє країни. Хочу бачити щасливі очі маленьких дітей, що не прокидаються вночі від вибухів, хочу бачити впевнені очі чоловіків, що пишаються досягненнями своєї країни, бачити очі матусі, спокійні за моє майбутнє в Україні, вільній та незалежній державі.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Горлівка 2014 2021 Текст Історії мирних діти 2014 переїзд психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій