Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Альбіна Дем'янова

"Більше ніж слово…"

переглядів: 263

Дем’янова Альбіна

Науковий ліцей комунального закладу вищої освіти "Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія"

Мене звуть Альбіна і мені 15 років, коли на Сході України розпочалася війна мені було 8… Як зараз пам’ятаю, я сиджу у бабусі вдома, їм смачний пиріг та дивлюсь улюблений мультфільм по телевізору, дорослі на кухні щось бурхливо обговорюють. Я не вслухалася у їх діалоги, мене більше хвилювало чи зможе все ж таки Русалонька перемогти Урсулу. Проте в один момент я почула фразу, від якої у мене пробігли мурашки по шкірі, я чітко почула з кухні суворий та сумний голос дідуся який промовив: «На Сході почалася війна».

У той момент мій маленький, дитячий світ зруйнувався, просто розсипався на друзки.

Моєю першою думкою після цього було: «Тато… А якщо його заберуть на фронт? А якщо його вб’ють або поранять, що ми з мамою будемо робити…».

А потім я усвідомила, що моє місто зовсім поруч із лінією фронту… На цьому моменті моя дитяча психіка не витримала і в мене просто розпочалася істерика, я плакала, мені було страшно, я була зовсім дитиною і не розуміла, що буде далі.

З того моменту я дивилася новини кожен день… І кожен день я там бачила як плачуть матері, які втратили дітей, як люди із сльозами на очах тікають із свої домівок. Мені було дуже страшно, що невдовзі я можу опинитися на їх місці…

Моя прабабуся багато мені розповідала про Другу світову війну, як це жахливо і скільки сліз, втрат, смертей та болі вона принесла, але я навіть не могла уявити, що у моїй країні, під час мого життя, почнеться війна, що в сучасному світі, коли все так бурхливо розвивається, ми повернемося до сценаріїв минулого.

До початку війни слово «Мир» залишалося лише словом, а тепер кожен із нас жадає його кожною клітиною свого організму.

І я сподіваюся, що в Україні невдовзі настане той час, коли люди нарешті зможуть спокійно лягати спати, не хвилюючись про те, що зранку не прокинуться, будуть спокійно проводжати своїх дітей до школи і будувати щасливі плани на майбутнє.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Запоріжжя 2014 2021 Текст Історії мирних діти 2014 психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій