Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Присяжна

"Згоріли заживо в автомобілі, коли їх вигнали з будинку рашисти"

переглядів: 210

«Державна служба якості освіти України та управління Державної служби якості освіти у Київській області діляться історіями вчителів закладів освіти, які в непростих обставинах надихають дітей продовжувати навчання»

Валентина Присяжна 

Вихователь-методист Макарівського закладу дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу «Теремок»

Згоріли заживо в автомобілі, коли їх вигнали з будинку рашисти

«Нашому садочку «Теремок» в селищі Макарів, що поблизу Києва, виповнилося 40 років.

40 разів ми випускали у доросле життя своїх малят, яких навчали, виховували, оберігали, засівали в їхні душі зерна любові до рідних, до батьківського дому, до України.

24 лютого… Війна… садочок обстріляли з мінометів, а потім з градів рашистські нелюди. Довкола згоріли будинки, а садок витримав, залишилися його стіни, до яких ми повернулися, як тільки змогли в квітні місяці, бо тут його душа, наші душі, наші мрії і сподівання.

У кожного своя історія війни: дні і ночі в підвалах, ховаючись від ворожих обстрілів по Макарову, колона рашистських танків по вулицях містечка, евакуація, страх за дітей і онуків.

Але найважча вона у нашої дорогої директорки Тетяни Вікторівни, бо вона пережила жах окупації орками, сім разів була під прицілом ворожих автоматів і прямо, без прикрас, дивилася в очі смерті. Довгий час, ми, її колеги, подруги не знали, що з нею, але знали, що вона в пеклі, молилися за всіх, хто залишився на стражденному «посьолку».

Ось страшна звістка – загинув її сусід, наш двірник, Олег Валентинович, із своєю невісткою і онуком, згоріли заживо в автомобілі, коли їх вигнали з будинку рашисти і наказали їхати геть.

Тоді стало дуже страшно і боляче… Загинув батько діток, які ходили до нашого садочку, прикриваючи їх своїм тілом і ще багато знайомих, рідних, макарівчан, українців…

Пригадую розповідь Тетяни Вікторівни, коли в черговий раз російські вбивці поставили їх з чоловіком під автомати, один із них наказав їй закрити очі, але вона не закрила, дивилася прямо на нього й сказала, що її погляд буде переслідувати все його життя. І нелюд відступив, відкинувши її, пішов.

Найперше, що зробила Тетяна Вікторівна після визволення – пішла до дитячого садка, туди, де був сенс життя, де плекала кожен куточок, кожен кущик, кожні деревце і квіточку, щоб дітям було затишно і щасливо. В рідних стінах збереглося багато чого…

Завдяки волонтерам ми врятували меблі, інвентар, іграшки... Все те, що напрацьовували роками педагоги діставали з-під завалів, раділи кожній знайденій речі. Вже не було страшно, було боляче, що ці нелюди зруйнували наше життя, наш прекрасний світ, наші мрії, наші будинки і долю, але ми віримо в наше майбутнє!

Садочок відбудується, обов’язково! Адже він вистояв під ворожими обстрілами і стане ще кращим! У ньому буде дитячий сміх і Боже благословення, і довге, щасливе майбутнє під мирним українським небом!»

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Макарів 2022 Текст Історії мирних жінки психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта робота діти перший день війни 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій