Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Дрозд

«За стінами пологового будинку все гуркотіло від вибухів»

переглядів: 1066

У лютому 2013 року в нашу сім'ю прийшла радість. Після тринадцяти років спільного життя до нас прийшла довгоочікувана подія. Я дізналася, що в нас буде дитина!

У нас з чоловіком не було слів, як висловити це здивування та радість після стількох років життя, старань, лікування. Усе було чудово, чоловік працював, я працювала, а найголовніше – ми чекали дитину. І ось настав довгоочікуваний день, мене відвезли до пологового будинку і 21 жовтня 2013 року в нас народився хлопчик.

Коли я лежала в пологовому будинку, почалися події на Майдані. Дізналася про це від рідних. До останнього я була впевнена, що це все тимчасово, що все скоро закінчиться, але я помилилася.

Я навіть не могла й подумати тоді, чим це все обернеться. Життя тривало.

Уся історія ця перемістилася до Слов'янська. Бомбардування, вибухи, повний жах, про який я дізнавалася зі слів подруги, яка жила тоді в Слов'янську. Я до останнього думала, що до нас не дійде цей жах під назвою війна. Але я помилилася.

У березні 2014 року ми дізналися, що в населений пункт, який знаходиться від нас за 25 км, увійшла військова техніка. Нашому жаху не було меж. Так пройшла весна та літо 2014 року в очікуванні, що все-таки все закінчиться, але цього не сталося.

«Ми вирішили: хай буде, що буде, і народжувати другу дитину»

У вересні 2014 року військова техніка увійшла й у наше село. У цей період я дізналася, що в нас буде друга дитина. Ми не знали, що робити, чи радіти, чи плакати. Але діти – це щастя, тим більше після стількох років очікування. І ми вирішили: хай буде, що буде, і залишили дитину.

Потім почалося найстрашніше. Нескінченні обстріли, через які постійно бігали в підвал з маленькою дитиною й на п'ятому місяці вагітності. Ми обладнали підвал, щоб можна було сховатися від бомбардувань, поставили там ліжка, буржуйку для опалення, тому що з дитиною довго в підвалі не просидиш.

Після обстрілів не один раз ми залишалися без світла та газу. На щастя, чоловік переробив грубку в будинку, і ми могли палити дровами, поки латали газопровід і відновлювали лінії електропередачі. Мій чоловік не один раз ремонтував світло та газ з іншими чоловіками, бо газові служби та електрослужби не встигали приїжджати на виклики.

Були навіть такі обстріли, що ми їздили ночувати в бомбосховище, яке обладнали в нас у школі.

Багато хто із села поїхав, бо було дуже страшно. Але наша сім'я залишилася тут, бо я була вагітна й дитина маленька на руках.

«Те, що було до війни, уже не повернути»

Настав лютий 2015 року. У Мінську обговорювали умови припинення вогню на Донбасі. Ми чекали хоч якогось просвітку від цих переговорів. Нарешті, сторони домовилися про припинення вогню. Я потрапила в пологовий будинок 12 лютого. 13 лютого в нас народилася друга дитина. Це було щастя, але воно було затьмарене тим, що відбувалося за стінами пологового будинку. Цей гуркіт вибухів снарядів, пострілів я, напевно, не забуду ніколи.

Я лежала в пологовому будинку, де все тремтіло та гуркотіло, а вдома чоловік з батьками та другою дитиною, якій тоді виповнилося рік і три місяці, сиділи в підвалі. У них було ще гірше, ніж у райцентрі, де була я.

З 15 лютого все начебто трохи стабілізувався, що було пов'язано з воєнними діями. Але те, що було до війни, уже не повернути. Чоловік втратив роботу, я в декретній відпустці, фактично залишилися без засобів до існування, та ще з двома маленькими дітьми.

Допомога Фонду

Моя сім'я щиро дякує тим людям, хто надавав і надає нам допомогу й не забуває нас у важкий час. Особливо висловлюємо подяку Фонду Ріната Ахметова й особисто Рінату Леонідовичу за увагу та турботу до людей, які постраждали так чи інакше від воєнних дій. Спасибі йому та його працівникам, які не залишають людей у цей непростий час. Для людей дуже важливо, що про них пам'ятають і піклуються про них, а отже, нас не забули.

Ми всією сім'єю вдячні Вам за допомогу, і бажаємо Вам успіху у вашій благородній і дуже потрібній справі.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Миколаївка 2014 2015 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 психологічні травми безпека та життєзабезпечення робота
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій