Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина Іванівна Свинаренко

«Я схопила онуків, упала на асфальт і накрила їх собою»

переглядів: 563

Коли для вас почалася війна на Донбасі?

Почалася для нас війна на Донбасі з 2014 року, це був серпень. Почалася, звичайно, несподівано, ніхто в це не повірив. Гуляли на вулиці всі. Уже якісь натяки були, вертольоти літали, але ми чомусь не звернули уваги.

Із дітьми гуляли. У мене дві онучки й онучок. У нас центр села, там магазин є «Дитяче містечко».

Я схопила онуків, упала на асфальт і накрила їх собою

До магазину прийшли, дітям купили все і чуємо такий гул. Це було несподівано, ми нічого не встигли збагнути. Ну і, вважай, що вже за магазином почали падати снаряди. Ми перелякалися, звичайно, я дітей з усієї сили – думаю, як би їх не придушити – на асфальт і лягла на них зверху. Вони маленькі. Кричить: «Бабцю, навіщо ти мене душиш?» «Внучок, - кажу, - полеж п’ять хвилин, я не душу, зараз ми піднімемося». Піднялися й не знаємо, куди бігти. Почали розбігатися, бігти до магазину.

Поруч племінниці дві жили, у них дах будинку вибухнув. Злетів дах, машину пошкодило. Було дуже страшно. Ми швидко додому, добігли! Діти перелякані, не знаємо, що робити, за що хапатися. Це було 9 години вечора. Так ось вона почалася.

А на ранок почали думати: залишатися чи їхати. Прийняли рішення, що треба виїхати до брата. Це Кіровоградська область, поїхали до нього. Це затягнулося надовго. На дуже довго, тому що пішли діти до школи у вересні.

Старша онучка ходила у восьмий клас, почалися проблеми з головою. Ми почали обстежувати й виявилося, що у нас, напевно, після цього стресу (так сказав нам лікар) пухлина. Онкологія. Ну, і по лікарнях. Нам запропонували оперуватися в Кіровограді, але ми обрали Київ. Там онучку прооперували, потім реабілітації.

Потім повернулися сюди, в Ласточкине. Ще Донецьк був відкритий, і можна було їхати. Ми їздили туди, хіміотерапію отримували там і променеву терапію. Підлікувалися, це пройшов рік. Відновилися трішечки. Закінчила вона дев’ять класів. Потім було домашнє навчання. А тепер онучка вступила до університету в Краматорську, у медичний, і знову рецидив. Ми ще раз у цьому році прооперувалися. Одна внучечка вчиться теж у Краматорську, але зараз же з ковідом домашнє навчання. Внучок ходить у 5 клас. Так потихеньку й живемо.

Як війна вплинула на ваш повсякденний побут, фінансовий стан?

Ви знаєте, для мене це така затерта фраза, як кажуть, до і після, вже багато про це говорять. До війни було, мені здається, без турбот, хоча проблеми завжди в житті були й у дітей, і онуків. Ми стали життя цінувати. Щоб встигнути щось зробити, ми поспішаємо. І люди змінилися. Я так думаю, що вплинула війна. Хто добрішим став, a хто жорстокішим.

Якщо говорити про домашніх... Ось, наприклад, ми з чоловіком. Він дуже перелякався цієї війни, і скажу чесно, що я теж. Страх, звичайно, є, але в мене не такий сильний. Ми чомусь вважали, що чоловік у нас сильний, але в нього якийсь сильний стрес пішов, ми вже лікувалися неодноразово в неврології. До психіатра підключалися вже, він дуже перелякався. Не та навіть людина стала. А жити якось треба, ось лікуємося. Якось тряхнуло нас конкретно...

Чи отримували ви або члени вашої родини гуманітарну допомогу з 2014 року?

Так, отримували. Були в нас величезні сумки, я пам’ятаю, що давали, це неодноразово було.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ласточкине 2014 Аудіо Історії мирних жінки 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій