Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Музафонова

«Я прокинулась від жахливих звуків на вулиці»

переглядів: 353

Музафонова Катерина, 16 років, НВК «Школа-ліцей № 69», м. Маріуполь

Есе "День, коли для тебе почалась війна"

Я живу в науковому місті Маріуполь. Я завжди пишалася його красою, величністю, нашим Азовським морем, де проводжу все літо. На жаль, саме це місце стикнулося з неминучою великою проблемою – війною.

Про війни я дізналась, коли була ще маленька. Моя прабабуся розповідала про всі ці жахи, які відбувалися під час Другої світової війни. Я з гордістю слухала про подвиги моїх предків, які віддали своє життя за мир та злагоду. У душі я сподівалась, що ніколи не відчуватиму почуття, яке було в моєї бабусі.

Кожен рік нам у школі розповідають страшні події, які відбувалися під час Другої світової війни. Болем у грудях відкликається історія про Бабин Яр. Це дійсно був жахливий розстріл євреїв. Ніколи у своєму житті не подумала я, що люди здатні на такий вчинок. Але це й не дивно. Таке рішення прийняв безжалісний і жорстокий керівник. Я собі завжди говорила, що все вже пройшло, всі ці події ніколи не стануться з моїм народом. Але доля вирішила по-іншому.

24 січня. День, коли для мене почалась справжня війна. Мені було тільки десять років. Усе почалося зранку. Я прокинулась від жахливих звуків на вулиці. Подивилася у вікно і відразу побачила величезний шматок снаряду, що відколовся в небі.

Мені стало дуже страшно. Я швидко побігла до мами, до її обіймів. Тоді для мене час повністю зупинився. Я навіть боялась вийти на вулицю. Лише коли все стихло, я змогла знову розсудливо мислити. Цей день трагічно залишився в пам’яті людей на все життя. Здається, Маріуполь змінився назавжди.

Пройшов тиждень. Я все одно не могла забути цю трагічну подію. У голові були ці жахливі картинки обстрілу. Друзі розповідали, що до них залетів снаряд і все повністю згоріло. Дехто з родичів нашої сім’ї помер. Я кожен день боялася йти в школу, бо обстріл знову може трапитись у будь-який момент. Сподівалася, що не почую більше сирену, не буду ховатися у сховищі. Але таке траплялось дуже часто.

Пройшло вже п’ять років. Мені вже шістнадцять. Але час від часу мене накриває хвиля смутку і жалю. Моїм бажанням на Новий рік є і залишиться припинення війни та початок мирного й тихого життя. Чомусь мені здається, що ця страшна подія об’єднує всіх людей Маріуполя. Вони стають єдиним цілим і не роздільним. У народі кажуть: «Ніщо так не зближує людей, як пережиті разом труднощі».

У мене є велика і складна мрія. Я сподівалась, що наша славна та незалежна Україна зможе вистояти та, все ж таки, перемогти цю війну. На мою думку,  це бажання є в серці не тільки дітей, а й у кожної дорослої людини.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення діти Обстріли Маріуполя Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій