Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина

«Я підняла голову й побачила падаючий літак»

переглядів: 734

Пережитий жах після падіння малазійського «Боїнга» змусив Катерину залишити рідне місто й перервати навчання у вузі. Однак ні їй, ні її чоловікові не вдалося побудувати нове життя в Харкові. Молодій родині довелося повернутися в Донецьк.

У першу чергу в мене асоціація з війною – це слово «страх». Я пережила одні з найстрашніших моментів у моєму житті. Їх було не так багато, але вони відклалися в пам’яті на все життя.

Пам’ятаю, з вікон університету я дивилася на площу, на одне з адміністративних будівель Донецька, де починали палити шини. Запахи багать, пам’ятаю, долинали в нашу аудиторію.

День, коли я усвідомила, що не просто «трохи пошумлять і припинять», це день падіння «Боїнга». Я тоді перебувала в Торезі [Чистякове], у батьків, у дворі займалася домашніми справами. Почався дуже сильний шум. Я підняла голову й побачила падаючий літак. У мене було відчуття, що він впав буквально в п’ятистах метрах від мене. Коли він падав, був страшний якийсь землетрус, затремтіли будівлі, у деяких вилітало скло. Із цього дня для мене почалася війна.

Пізніше я бачила, як на нашій вулиці вибухнула бомба, жінку поранило осколком, і вона померла.

Ми з рідними говорили про те, по-перше, як це все страшно і скільки людей гине зовсім із незрозумілих причин, для чого все відбувається – теж не зрозуміло. По-друге, говорили про те, як пережити це все, куди їхати, як рятуватися, як себе убезпечити, куди ховатися, коли починається серйозний обстріл.

Після падіння літака я їхала до Харкова. Рятувалися ми, як могли, дуже важко було доїхати. Я проїжджала Шахтарськ, місто поряд із Торезом [Чистякове], там бачила величезну будівлю, 12- чи 16-поверхову. Вона була не дуже давно побудована. Коли я проїжджала, будівля була майже зруйнована, якісь валуни величезних розмірів, і виглядала дуже моторошно.

Я підняла голову й побачила падаючий літак

Переїзд був досить складним, тому що всі люди тікали будь-яким можливим способом. Звісно, ні про які рейсові автобуси мова не йде. Були якісь приватники, перевізники, які непогано наживалися на потребах населення. Чоловік був у Донецьку, я – у Торезі в рідних. Я приїхала з батьками на автовокзал, батько всіма правдами і неправдами знайшов мені місце у якогось друга в машині. Коли я виїжджала, то абсолютно не розуміла, чи побачу своїх рідних. Це було вдруге в житті, коли я побачила, що батько плакав. Та мить дуже гостро в мене в серці, і досі згадую та здригаюся.

Ми приїхали в Донецьк, залізничний вокзал ще функціонував, аеропорту вже не було. Була проблема з тим, що потяг ніяк не міг відправитися – перевірка документів і огляди людей.

Ми змінили місце проживання, довелося залишити навчання. Я закінчила чотири курси, вступила вже на магістратуру, усе нормально було. Я здала іспити, але довелося виїхати. Звісно, я не могла закінчити вищу освіту. Батьки, як могли, так і забезпечили мене на перших порах, і потрібно було вже думати про проживання, а не про подальше навчання. Ми почали шукати роботу, житло. Це було дуже проблематично. Зміни були і в плані характеру – довелося якось лавірувати, пристосовуватися, починати нове доросле життя. Однак потім ми повернулися в Донецьк.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки молодь 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій