Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марія Лежньова

«Я допомагаю людям, це хоч і трошки, але наближає нас до перемоги»

переглядів: 220

Лежньова Марія, 14 років, учениця 9-а класу КЗО «СЗШ № 5» ДМР, м. Дніпро

Вчителька, що надихнула на написання - Семененко Ірина Петрівна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

24 лютого – день, коли все завмерло. Я прокинулася не від того, що мама кликала мене снідати, не від того, що задзвонив будильник, а від вибухів та слів батьків, які я запам’ятала надовго: «Війна почалась».

Чесно кажучи, початок війни я усвідомила не відразу. Перший місяць мені здавалося, що це все закінчиться дуже швидко і все буде як раніше, але пройшло вже понад сім місяців війни, і я зрозуміла, що так, як було раніше, більше не буде. Вибухи біля мого будинку, страх, відчуття невідомості, паніка…Єдиний час, коли я почувала себе спокійно – тоді, коли не було повітряних тривог. В цей час я зрозуміла, що більше так не можу, не можу просто сидіти і дивитись, що відбувається в моїй країні.

Ми з батьками вирішили допомагати. Спочатку ми збирали і сортували одяг для переселенців, готували випічку, але хотілося більшого, тому ми з мамою пішли працювати у волонтерський центр,

під дахом якого зібралися люди, об’єднані однією метою – бути корисними своїй країні. Там я побачила зовсім інший світ – одні люди буквально бігли з-під обстрілів, інші залишалися більш-менш спокійними і не піддавались паніці. Вони дякували нам навіть за склянку води, посміхались і обіймали нас, розуміючи, що нічого вже не змінити, треба тільки продовжувати жити. Ці люди дали мені стимул – ні в якому разі не здаватись. Якщо вони, навіть за таких жахливих обставин, знаходили в собі сили продовжувати жити, то і я зможу.

В центр приїжджали люди, які рятували не тільки своє життя, а і життя своїх домашніх улюбленців. У нас тимчасово перебували кішки, собаки, папуги, морські свинки, і навіть хом’яки. Ми з іншими волонтерами піклувалися про них, годували, а інколи, коли власники були не в змозі їх забрати, шукали тваринкам нові домівки.

Зараз я розумію, що волонтерство було єдиним, що заспокоювало мене і батьків. Я думала: «Я допомагаю людям, це хоч і трошки, але наближає нас до перемоги».

За весь час роботи волонтером найбільше всього мене приголомшила ситуація, яка трапилася, коли я була на чергуванні в дитячій кімнаті (це місце, де ми з діточками грали, малювали, читали їм казки, і просто намагалися відволікти їх від тяжких думок). Того дня я була дуже втомлена, тому що відразу після уроків поїхала на чергування. Я, сама того не розуміючи, вголос сказала, що дуже хочу додому. В той самий момент одна з дівчат підняла на мене свої оченята і сказала: «А в мене більше немає дому». Ця ситуація мала дуже сильний вплив на мене. Я довго думала над словами дівчинки і зрозуміла, що ми повинні цінувати кожну мить свого життя, бо все, що ми так любимо, може зникнути в один момент.

На мою думку, в сучасному світі люди більшості країн бажають миру, але, на жаль, не всі. Наразі для мене Мир – це спокій. Це любов. Це час, коли люди безкорисливо допомагають один одному. Це гармонія і повага. Мир - це безпечне і збалансоване суспільство, в якому немає місця для страху та агресії.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дніпро 2022 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення освіта діти внутрішньо переміщені особи перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій